Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим у 2023 році: якою буде допомога у разі поранення

Військовослужбовці можуть розраховувати на виплати грошової допомоги у разі отримання бойового поранення

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Військові мають право на виплати у разі поранення

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці у разі поранення мають право отримати виплати. Їх розмір залежить від важкості поранення й від того, чи зумовило воно настання інвалідності.

Про це розповів адвокат та керівний партнер ЮФ "Соціальний паритет" Дмитро Йовдій в коментарі "Соціальній інформаційній платформі".

Так, якщо військовий під час проходження військової служби отримав поранення, для нього передбачена одноразова грошова допомога.

При цьому юрист уточнив, що поранення може бути отримане під час несення служби, але не пов’язане з виконанням бойових завдань чи бойових зіткнень.

"Ми говоримо саме про бойове поранення", – зазначив Йовдій.

Які розміри виплат передбачені при пораненні військових

За словами адвоката, розмір одноразової допомоги залежить від важкості поранення й від того, чи зумовило воно настання інвалідності. Приблизні розміри у 2022 році становили від 600 тисяч до майже мільйона гривень.

Залежно від групи інвалідності, військові у 2023 році отримуватимуть такі виплати:

  • I група інвалідності – 1 073 600 гривень (400-кратний розмір прожиткового мінімуму);
  • II група інвалідності – 805 200 гривень (300-кратний розмір прожиткового мінімуму);
  • III група інвалідності – 671 000 гривень (250-кратний розмір прожиткового мінімуму).

У випадку, якщо військовий отримав поранення, яке не зумовило інвалідність, однак призвело до часткової втрати працездатності, то залежно від її ступеня розмір виплат коливався від 134 тисяч до 187 тисяч гривень (від 50 до 70 прожиткових мінімумів).

Варто зазначити, що з 1 грудня 2022 року прожитковий мінімум становить 2 684 гривні.

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю III групи

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

У цій статті закону чітко не вказано групу інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю не підлягають мобілізації. Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, людей з інвалідністю III групи можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Раніше ми розповідали про те, як відбувається перекомісія людей з інвалідністю під час війни. Також ми пояснювали, що варто знати тим, хто супроводжує людину з інвалідністю за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.