Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна в Україні: як військовий може змінити свою частину під час мобілізації

Переміщення військовослужбовців відбувається на підставі статті 110 й лише у кількох випадках

Колаж: Pro Гроші

Для зміни військової частини необхідні три умови

Колаж: Pro Гроші

В Україні діє воєнний стан й оголошена загальна мобілізація. Українці ще в перші дні війни стали на захист країни й зараз боронять її від ворога. Однак варто пам'ятати, що іноді у військового може виникнути необхідність змінити військову частину, і він це може зробити за певних умов.

Розповідаємо, як саме.

За словами адвоката Андрія Карпенка, для зміни військової частини необхідні три умови:

  • наявність відношення від тої частини, куди хочеться перевестися;
  • наявність підстави для переміщення (стан здоров'я, сімейні обставини тощо);
  • добра воля командира вашої частини.

"Переміщення військовослужбовців відбувається на підставі статті 110 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Воно здійснюється у випадку, коли звільнення їх з посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб", – йдеться у повідомленні.

Переміщення військовослужбовців може бути лише за наявності обґрунтованих підстав, а також з урахуванням висновків атестування, рекомендацій начальників і на підставі клопотань командирів.

Як відбувається зміна військової частини:

  • між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями — наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;
  • між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, — наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;
  • між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, — наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

В Україні пропонують скоротити термін військової служби

Українці створили петицію про обмеження терміну військової служби для мобілізованих громадян до 1 року.

Петиція вже набрала необхідні 25 тисяч підписів, і тепер її має розглянути президент України. В ній автор запропонував скоротити термін служби для мобілізованих до 1 року та надати право на відстрочку від наступної мобілізації для людей, які відслужили цей термін.

У петиції зазначається, що невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги.

"Пропонуємо чітко прописати почерговість проходження військової служби, обмежити термін служби за мобілізацією в один рік, а також гарантувати відстрочку для тих, хто відслужив цей термін", – пропонує автор петиції.

Зараз петиція перебуває на розгляді президента.

Раніше ми писали про те, куди відправляють служити обмежено придатних осіб. Також ми розповідали, як родичам військового оформити грошову допомогу.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.