Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що загрожує ухилянтам від мобілізації, які сидять за кордоном – експерт назвав покарання

Деякі військовозобовʼязані виїхали за кордон незаконно, а тому по поверненню вони можуть понести відповідальність

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі військовозобовʼязані покинули країну незаконно

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан. Під час його дії певні категорії військовозобовʼязаних чоловіків не можуть виїжджати за кордон. Однак декому все-таки вдалося виїхати незаконно. Таким чином вони уникнули мобілізації. Якщо вони повернуться на Батьківщину, то на них чекатиме адміністративна відповідальність, а на декого навіть позбавлення волі.

Про це повідомила адвокатка Катерина Котенкова.

Яке покарання чекає на втікачів

Після початку повномасштабного вторгнення Росії деякі українські чоловіки не повернулися з-за кордону. Та для них у країні не передбачено жорсткого покарання, а лише штраф.

"Тобто військовозобов'язаних громадян можуть після повернення додому притягнути до адміністративної відповідальності. У таких випадках передбачено штраф у розмірі від 3,4 тисячі до 5,1 тисячі гривень. Але якщо стане відомо, що чоловіки нелегально перетнули кордон, вони додатково мають заплатити від 3,4 тисячі до 8,5 тисяч гривень", – пояснила експертка.

Кримінальну відповідальність можуть застосувати до українців, які втекли за кордон після вручення повістки, яку вони підписали. У такому випадку втікачам загрожує від 3 до 5 років ув'язнення.

Коли вам можуть скасувати бронювання від мобілізації

Також раніше ми вже розповідали про те, що є кілька підстав для скасування відстрочки від мобілізації. Всі вони вказані у пункті 12 Порядку бронювання військовозобов'язаних. Загалом там йдеться про 6 підстав. Залежно від типу відстрочки, вона може бути анульована у випадках:

  • інвалідність не підтверджена комісією МСЕК;

  • непридатність до військової служби протягом 6 місяців не підтверджена ВЛК;

  • досягнення віку 18 років одним з трьох дітей на утриманні чоловіка;

  • зникнення необхідності опіки за родичем з інвалідністю І/ІІ групи (чоловік, дружина, батьки, матері);

  • зникнення необхідності піклування за хворою дитиною або дитиною з інвалідністю до 18 років або повнолітньою дитиною з інвалідністю І/ІІ групи;

  • зникнення необхідності опіки за хворими чоловіком-дружиною або батьками чоловіка/дружини, призначеної раніше після висновку МСЕК.

Також є інші випадки, коли вам можуть анулювати відстрочку від мобілізації. Про них ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Хто не понесе відповідальність за неявку до військкомату

Ми писали, що наразі існує лише три причини, які звільняють призовника від відповідальності у разі неявки до ТЦК. Вони визначені постановою Кабінету міністрів "Про затверджений перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до ТЦК та СП для призову на збори". Всі вони вказані тут.

Раніше ми розповідали, чим загрожує мобілізація в селах. Також ми писали, що в Україні хочуть змінити правила мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.