Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошова винагорода військовим: чи можуть позбавити виплат тих, хто поїхав на ротацію

З'ясовували, що чекає на військових, яких відправили на ротацію

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Чи отримають винагороду бійці, яких відправлять на ротацію

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У лютому змінився порядок виплат військовим Сил оборони України та Міністерства внутрішніх справ, проте розмір винагороди бійцям, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, залишився без змін.

Про це повідомив начальник управління соціальної підтримки – начальник відділу грошового забезпечення та заробітної плати Міністерства оборони України полковник Олег Рогаль в інтерв'ю АрміяInform.

Від чого залежать виплати

За його словами, з 1 лютого 2023 року, згідно з новим порядком нарахування додаткової грошової винагороди, виплати напряму залежать від того, в якому саме районі перебуває військовослужбовець, яка в нього специфіка і складність бойових або спеціальних завдань.

Підрозділ, який раніше перебував на передовій, але потім був переведений поза межі району ведення бойових дій, може все ж залишатися в складі угруповань Сил оборони або в резерві головнокомандувача. Тому військовослужбовці, які входять до цього підрозділу, можуть виконувати спеціальні або бойові завдання.

У тому випадку, якщо такі завдання виконуються, то, навіть перебуваючи поза межами ведення бойових дій, військовослужбовці цього підрозділу, який вивели з передової, матимуть право на отримання додаткової винагороди, яка становить 30 тисяч гривень на місяць.

Що змінилося для військових з 1 березня

Резніков зазначив, що українці концентрують увагу на скасуванні деяких виплат, водночас відбулося збільшення базового забезпечення на 30%. Наприклад, солдат-стрілець найменшої категорії, якому платили 13 000 грн, з березня отримуватиме 20 000 грн.

Власне, винагорода в розмірі 100 000 грн належить тепер службовцям "на нулі" пропорційно часу виконання бойових завдань. Якщо особа перебуває не в зоні активних воєнних дій, їй платитимуть 30 000 гривень. Бійцям у складі військового органу управління за бойові завдання нараховуватимуть 50 000 гривень.

Для українців, які служать у частинах і підрозділах за межами фронту, винагорода в розмірі 30 000 гривень скасована.

Грошова допомога військовим по інвалідності

Сума виплат залежить від встановленого прожиткового мінімуму та групи інвалідності. Якщо інвалідність настала в результаті поранення або захворювання під час виконання бойового завдання, розмір виплат становитиме:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військові мають право на виплати після поранення, і розповідав, скільки дають та як отримати. Також ми повідомляли, що виплати деяким військовим можуть затримувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.