Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати деяким військовим в Україні скорочують – у чому причина

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що великі виплати службовцям, які не ризикують життям на лінії зіткнення – це несправедливість

Фото: Facebook, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Олексій Резніков розповів, чи будуть військовим зменшувати виплати

Фото: Facebook, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

З 1 березня в Україні змінився підхід до виплат військовослужбовцям. Відтепер 100 000 грн отримуватимуть лише бійці на "нулі", а сили забезпечення – ні. Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що така система грошового нарахування є більш справедливою та ощадливою.

Про це він детально розповів в інтерв’ю LIGA.net.

За словами міністра, попри критику з боку частини військових щодо змін, нова система здійснення виплат запроваджена через два головні фактори. Перший – справедливість, другий – заощадження.

"Ми отримували сигнали саме від бійців про те, що хлопці, які реально на "нулі" і ризикують, отримують 100 000 грн. А сили забезпечення, які за 20-30-40 км не ризикують так своїм життям, але теж отримують 100 000. Це несправедливо", – зауважив Резніков.

На думку очільника Міноборони, Україна потребує модернізації в питані мотивації. Адже якщо людина хоче отримувати більше коштів, може подати рапорт і відправитися на лінію зіткнення. У випадку потреби в ротації та відпочинку також є змога домовитися про переведення на більш безпечне місце служби, де за виконання не настільки ризикованих бойових завдань платитимуть 30 000 грн і грошове забезпечення. Тобто заробляти більше не заборонено, головне – бажання самих службовців.

Що стосується другого фактору, він дозволить зняти частину навантаження на державний бюджет. Адже, окрім виплат військовим, уряд покриває видатки на інші, сумні потреби. Зокрема кошти рідним загиблих службовців, тобто 15 млн грн.

"Оте "заощадження" – це ресурс, який дозволяє нам забезпечити живу тканину сектору безпеки. ЗСУ – найбільший роботодавець в країні. Роботодавець має розуміти свій ресурс. Ми ж не заробляємо, а тільки витрачаємо", – каже Олексій Резніков.

Він додав, що військовослужбовці, які ризикують життям на передовій, можуть не хвилюватися за скорочення виплат, для них жодним чином грошове забезпечення не зміниться. Щодо решти міністр оборони не взявся робити припущень, але зауважив, що спільно з президентом Володимиром Зеленським постійно обговорює, як забезпечити стале фінансування ЗСУ.

Що змінилося для військових з 1 березня

Резніков зазначив, що українці концентрують увагу на скасуванні деяких виплат, водночас відбулося збільшення базового забезпечення на 30%. Наприклад, солдат-стрілець найменшої категорії, якому платили 13 000 грн, з березня отримуватиме 20 000 грн.

Власне, винагорода в розмірі 100 000 грн належить тепер службовцям "на нулі" пропорційно часу виконання бойових завдань. Якщо особа перебуває не в зоні активних воєнних дій, їй платитимуть 30 000 гривень. Бійцям у складі військового органу управління за бойові завдання нараховуватимуть 50 000 гривень.

Для українців, які служать у частинах і підрозділах за межами фронту, винагорода в розмірі 30 000 гривень скасована.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військові мають право на виплати після поранення, і розповідав, скільки дають та як отримати. Також ми повідомляли, що виплати деяким військовим можуть затримувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.