Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати деяким військовим можуть затримувати – як отримати гроші

Юрист пояснив, що треба робити військовим у разі затримки зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що робити військовим у разі затримання зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бувають випадки, коли військовим затримують зарплату чи нараховують кошти неправильно.

Юрист Дмитро Йовдій уточнив, куди треба звертатись та як діяти у разі затримки виплат. Хоча, за його словами, глобальних проблем із нарахуванням зарплати на державному рівні немає.

"У бюджеті кошти є, вони перераховуються. Часто затримки з виплати зарплати трапляються з технічних причин. І такі затримки можуть бути досить довгими", — каже юрист.

У чому причина затримок

Затримка виплат може бути пов’язаною, наприклад, із переведенням військовослужбовця з однієї військової частини до іншої. Тоді може трапитися збій на рівні бухгалтерії. Можуть бути випадки, коли одній військовій частині передають у підпорядкування фінансове забезпечення іншої частини. Тут уже йдеться про переведення цілої групи військовослужбовців.

"Як правило, часто губляться дані, й дуже багато часу йде на з’ясування обставин. У більшості таких ситуацій потрібно просто тримати нормальну комунікацію. Необхідно нагадувати про себе бухгалтерії, заступнику командира по фінансовій частині. Як правило, усе вирішується", — зауважив Йовдій.

Якщо ж питання таким чином не вирішується, то адвокат радить дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони або у фінансовий департамент відомства.

"У моїй адвокатській практиці немає жодного випадку, коли доводилося подавати в суд чи правоохоронні органи якусь заяву про невиплату заробітної плати. Як правило, усе вирішується саме таким комунікативним способом", — констатує правник.

Як змінився механізм виплат грошової винагороди військовим

З 1 березня 2023 року набули чинності відповідні зміни щодо виплат грошової винагороди військовим. Виплати у розмірі 100 000 гривень отримуватимуть військові на лінії зіткнення, їх нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань.

Грошову винагороду у розмірі 50 000 гривень отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання у складі військового органу управління. Виплати у розмірі 30 000 гривень нараховуватимуть тим, хто виконує бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

Однак, грошова винагорода у розмірі 30 000 гривень буде скасована для військових, які служать у військових частинах і підрозділах за межами фронту, а також строковикам, курсантам, офіцерам управлінь і штабів.

Грошова допомога військовим по інвалідності

Сума виплат залежить від встановленого прожиткового мінімуму та групи інвалідності. Якщо інвалідність настала в результаті поранення або захворювання під час виконання бойового завдання, розмір виплат становитиме:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

Раніше ми розповідали про те, що зарплати деяких військових зростуть у 2023 році. Також ми писали, хто з військових залишився без доплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.