Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військові мають право на виплати після поранення: скільки дають та як отримати

Сума допомоги залежить від різних факторів, зокрема серйозності поранення військовослужбовця

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як військовим отримати виплати після поранення

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українські військові можуть отримати одноразову грошову допомогу, якщо зазнали поранення під час служби. Кошти виплачують за останньою посадою у штаті та залежно від важкості стану здоров’я.

Всі нюанси регламентує Постанова Кабінету Міністрів від 25 грудня 2013 р. № 975.

Право на матеріальне одноразове забезпечення у зв’язку з пораненням мають особи офіцерського, рядового, сержантського та старшинського складів. Навіть якщо на момент випадку перебували у відрядження чи були звільнені зі служби. Як уточнила адвокатка Наталія Лісова, розмір виплати вираховують з суми окладу за військове звання, посадового окладу, надбавки за вислугу років і щомісячних додаткових нарахувань.

Трапляється, що людина змушення перебувати на лікуванні більше чотирьох місяців. Тоді кошти призначають за особистим рішення командира на підставі висновку військово-лікарської комісії, та лише у передбачених законодавством випадках.

Відповідно до серйозності поранення військовослужбовця визначають, яку суму допомоги нарахувати. Наприклад, виплату в розмірі 100 000 грн (так звані "бойові") мають право отримати лише ті особи, яких поранили при виконанні бойового завдання, пов’язаного із захистом Батьківщини. Варто попередити, що не обійдеться без бюрократичної тяганини: доведеться зібрати чимало довідок про обставини травми та медичні висновки.

Які документи варто подати для призначення коштів

Мова йде про випадки, які не призвели до встановлення інвалідності, оскільки розмір грошового забезпечення та кількість документів значно відрізняються. Потрібно зібрати:

  • заяву про виплату в зв’язку з частковою втратою працездатності;
  • завірену копію довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією;
  • постанову ВЛК щодо встановлення причинного зв’язку поранення;
  • документ, що доводить відсутність зв’язку стану здоров’я із вчиненням кримінального чи адміністративного правопорушення;
  • паспорт громадянина України;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Нерідко трапляється, що призначення грошової підтримки значно затягується. Причина – бюрократизація та неналагоджені механізми взаємодії між усіма суб’єктами. Наприклад, якщо травма пов’язана із захистом Батьківщини, то довго чекати рішення ВКЛ. Комісія при цьому не може винести вердикт, поки не матиме довідку з військової частини про обставини поранення. А там, своєю чергою, затягують проведення розслідування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям пообіцяли додаткові виплати від держави. Також ми повідомляли, що виплати деяким військовим можуть затримувати, і розповідали, як отримати гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.