Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вимоги до безпеки в Monobank: без яких документів картку можуть не розблокувати

Monobank заблокував рахунок клієнтки і вимагав документи від її сина задля підтвердження походження коштів

Фото: Pexels, Unsplash, скріншот. Колаж: Pro Гроші

Monobank затребував документи у чоловіка, щоб розблокувати картку його мами

Фото: Pexels, Unsplash, скріншот. Колаж: Pro Гроші

Банки можуть в односторонньому порядку заблокувати рахунки своїх клієнтів, якщо виникнуть питання до джерела походження фінансів. Це сталося з українкою, яка отримала гроші від сина на лікування. Monobank закрив доступ до мобільного додатку і вимагав підтверджувальні документи.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком IhorLevin, розповів, що його матері знадобилася велика сума на лікування. Чоловік надіслав її на картку Monobank, яку через деякий час заблокувала служба безпеки. Вимога – надати підтвердження походження грошей.

Оскільки жінка перебувала під крапельницею, їй було фізично важко комунікувати зі співробітниками фінустанови для з’ясування обставин ситуації. В ході тривалих розмов з операторами вдалося скласти список документів, необхідних від сина, а саме:

  • контракт;
  • виписки з рахунку фізичної особи-підприємця;
  • податкову декларацію;
  • квитанції від податкової;
  • свідоцтво про народження.

"Всі зазначені документи я вимушений був надати, щоб забезпечити мамі доступ до грошей на її рахунку. Тут у мене виникають питання: вам точно треба знати, чи плачу я податки? І чому Monobank вимагає документи 3-ої особи у клієнта для розблокування його рахунку?", – зауважив автор скарги.

Також чоловіку незрозуміло, чому походження його коштів повинна доводити мама, а не він сам. Представники Monobank у відповідь на відгук зазначили, що діють вимоги Національного банку, які зобов’язують фінансові установи перевіряти всі платежі, зараховані на рахунки клієнтів. А коли виникає потребу в документах, то список необхідних формується індивідуально.

Які кредити пропонує Monobank

Клієнтам доступні два варіанти кредитів у Monobank – розстрочка і кредитний ліміт. Завдяки першому варіанту можна придбати товар, якщо немає повної суми одразу. За покупку потрібно розплачуватися кількома рівнозначними платежами протягом терміну, на який діє розстрочка. Мінімальний розмір кредиту від Monobank дорівнює 1 000 грн, комісія становить 1,9% на місяць. Оформити договір можна на строк від 3 до 24 місяців.

А кредитний ліміт – це звичайна послуга, що є в кожній фінустанові. Клієнт отримує визначену суму коштів, якими має право користуватися на власний розсуд (або взагалі не чіпати). Чорна картка дає кредит до 100 000 грн (встановлюється індивідуально). Пільговий період – 62 дні, впродовж яких розмір відсоткової ставки всього 0,00001%.

Далі базова ставка дорівнює 3,1% на місяць, яку Monobank збільшить до 6,2% у разі наявності простроченого боргу. Обов’язковий платіж становить 4% від суми взятої позики, але не менше 100 грн. Максимальний термін користування кредитом – 25 років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Monobank визнав непотрібною одну функцію і розповідав, що не можна зробити в додатку. Також ми повідомляли, яку кнопку в Monobank краще не чіпати без потреби, інакше виникнуть зайві проблеми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.