Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпустка для військових – що варто знати про компенсацію та виплати

Юристи зазначають, що доступні для військових відпустки під час воєнного стану регулюються Законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що варто знати про відпустки військових

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пройшло вже майже два роки з початку повномасштабного вторгнення. Весь цей час українські військові на фронті захищають незалежність нашої держави. Під час бойових дій військовослужбовці виснажуються і фізично, і морально. Тому вони мають право на відпустку.

Зазначається, що 30 червня 2023 року прийняли законопроєкт №9342, який врегулював тривалість відпусток для усіх категорій військовослужбовців.

Детальніше про відпустки для військових розказали юристи компанії MORIS Віталій Гуренко та Ростислав Соботник для УП.

Які відпустки наразі доступні військовим

До ухвалення законопроєкту №9342, про який згадувалося вище, тривалість відпустки військовослужбовців під час воєнного стану була на 20 днів менше.

Передбачалося, що військові можуть брати до 10 днів основної відпустки та до 10 днів відпустки за сімейними обставинами.

Існують такі види відпусток для кадрових та мобілізованих військових:

  • Основна відпустка – не більше 30 днів на рік. Вона надається частинами – не більше 15 днів за один раз.
  • Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин – не більше 10 днів.
  • Відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • Відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У разі потреби домашнього догляду – не більш як до досягнення нею шестирічного віку. Якщо обоє батьків є військовослужбовцями, така відпустка надається одному із них за їхнім рішенням.
  • Відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) за висновком військово-лікарської комісії зі збереженням грошового забезпечення. Тривалість такої відпустки – від одного до чотирьох місяців (крім винятків). Лікування за кордоном не може перевищувати 12 місяців підряд.

Відпустки для інших категорій військових:

  • Військовослужбовці строкової служби – 30 днів (не більше 15 днів за один раз).
  • Курсанти (слухачі) вищих військових навчальних закладів – канікулярна відпустка: зимова – не довше 10 днів, літня – не довше 20 днів.

Використаний на дорогу час не враховується у тривалість відпустки. Він рахується окремо й не може перевищувати дві доби в одну сторону.

Як саме військовому можна отримати відпустку

Покроково процедура отримання військовим відпустки виглядає так:

  • військовослужбовець подає командиру підрозділу рапорт про надання відпустки;
  • рапорт, підписаний командиром підрозділу, подається командиру військової частини через штаб;
  • видається наказ командиру військової частини про надання щорічних основних відпусток.

Зазначається, що це відбувається не пізніше ніж за два тижні до встановленого строку графіком відпусток.

Після цього військовому, який відправляється у відпустку, видають відпускний квиток.

Коли військовослужбовець дістається місця, де збирається її провести, боєць має стати на облік. Після закінчення – знатися з нього.

Які виплати передбачаються для військових під час відпустки

Військовим виплачується тільки повне грошове забезпечення. Про це зазначила юристка ГО "Юридична сотня" Юлія Засоба.

"Додаткова винагорода може виплачуватися тільки у тому випадку, коли військовослужбовець направлений за кордон на реабілітацію. Тобто у нього є висновок ВЛК про необхідність продовження лікування, і він безперервно перебуває на стаціонарному лікуванні. Якщо це тяжке поранення, тоді він за час відпустки отримує 100 тисяч гривень додаткової винагороди, якщо поранення, травма, контузія, каліцтво середньої тяжкості чи легкі, додаткова винагорода не виплачується", – пояснила юристка.

Які ще виплати, пов'язані з відпусткою, можуть отримати військові

Зазначається, що передбачено запровадження виплати у разі звільнення з військової служби компенсації за невикористані дні, зокрема за минулі роки, щорічної основної (додаткової) відпустки військовослужбовцям, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, та додаткової відпустки.

Крім того, компенсаційну виплату також нарахують звільненим з військової служби за віком, станом здоров'я, у зв'язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів.

Як саме отримати подібну компенсацію – читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми також пояснювали, чи зменшать виплати військовим, якщо Захід припинить надавати допомогу. Також ми писали про виплати родинам військових, які зникли безвісти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.