Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відкладати гроші потрібно вже зараз: 3 причини, які всі забувають

Щоб добре жити, не можна жити одним днем, говорить фінансовий консультант

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ви маєте формувати свої фінансові стратегії

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці завжди відкладають гроші на потім. Однак є ще ті люди, які не розуміють, навіщо відкладати гроші, якщо можна витратити їх вже сьогодні, адже живемо один раз.

Практикуюча інвесторка й фінансова консультантка Юлія Бабенко розповіла сайту Pro Гроші, чому відкладати вигідніше, ніж витрачати усе одразу.

Життя непередбачуване

Ви маєте бути готові до всіх несподіванок завчасно. Так, можна витратити останні гроші на новий iPhone. Однак, що робити, якщо після цього закриється компанія, де ви працюєте?

З Айфона кашу не звариш, а подушка безпеки та накопичення зможуть прогодувати вас деякий час, поки ви не знайдете нову роботу, – говорить експертка.

Щоб придбати нову річ, вам потрібно відкласти певну суму?

Чудово, якщо нову машину чи побутову техніку ви можете купити одразу. Але найчастіше таких грошей на руках немає. Можна, звісно, ​​взяти кредит. Але це може у рази збільшити вартість речі.

Вигідніше накопичити й витратити гроші пізніше. Плюс буде час, щоб вибрати потрібну модель і порівняти всі можливі варіанти, – додає Юлія Бабенко.

Діти, освіта, подорожі, комфортне життя не безплатні

Зрозумійте, що дитині не потрібно купляти найдорожче ліжечко чи візок, адже вона про це і не згадає. Але якщо ви забезпечите дитині якісну освіту та стартовий капітал – вона буде вдячна.

Щоб добре жити, не можна жити одним днем. На це потрібні накопичення. Так само і на комфортне просторе житло, гідну пенсію, цікаве життя, яке повне подорожей та вражень.

Фінансовий календар на рік

Раніше ми вже розповідали, що бажано постійно формувати стратегії на рік. 2023-й не став виключенням. Тому ми сформували для вас економічний календар й врахували особливості кожного сезону та навіть місяця.

Наприклад, у квітні – починаємо збирати на відпустку. Якщо у вас в планах був літній відпочинок, то війна – не привід руйнувати їх, але щоб не завдати самому собі фінансового удару, потрібно почати збирати заздалегідь.

Фінансова планерка Iplan.ua Уляна Гринчевська зазначає, що починати збирати на різні фінансові цілі можна тільки тоді, коли ви сформували собі "подушку безпеки". Якщо ви ще не маєте цього запасу, поверніться "до лютого" і почніть терміново її формувати.

Але якщо подушка у вас є, і нова ціль – зібрати на відпустку мрії, можна починати зараз, щоб встигнути до другої половини літа.

Як відкласти гроші?

Найпростіше – залишати із зарплати 10-15%. Можна більше, якщо ваше становище та витрати це дозволяють. Якщо захочете тримати гроші біля себе, краще переводьте їх у долари, бо цю валюту не так швидко "з’їдає" інфляція.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше про кожен місяць ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже пояснював, як навчити дитину фінансовій грамотності. Також ми повідомляли, як змінились фінансові звички українців під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.