Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Віддати все, що є в гаманці? З якої суми українці можуть розпочати шлях інвестора

Розвінчуємо один із найпопулярніших міфів про інвестування, через який багато українців втрачають шанс стати фінансово незалежними

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки грошей повинен мати новачок-інвестор

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кожен з нас хоча б раз у житті мріяв про те, щоб отримати повну фінансову незалежність. Багато хто чув, що одна із найбільш очевидних можливостей для цього — почати інвестувати. Однак деяких на шляху до цього зупиняє думка, що для того, щоб стати інвестором, доведеться витратити чи не усі свої заощадження. Але виявляється, що це не зовсім так.

Про це редакції Pro Гроші розповіла експертка з інвестицій та фінансової грамотності MoncheriGirl.

За її словами, на початку майбутнім інвесторам цілком вистачить 15-25 доларів. Але найперше, що потрібно зробити новачку – безплатно відкрити брокерський рахунок. Далі його можна поповнювати на мінімальні суми. Як пояснила MoncheriGirl, віддавати якраз і доведеться від 15 до 25 доларів.

"Думаю, що кожна людина може знайти ці гроші, щоб почати свій шлях в інвестуванні й створити собі інвестиційний портфель, щоб вийти у майбутньому на пасивний дохід", — сказала експертка.

Куди новачку найкраще інвестувати гроші

Раніше фінансова експертка та інвесторка Юлія Баткалова пояснювала редакції Pro Гроші, що інвестору-новачку варто звернути увагу на ETF (Exchange Traded Fund) — інвестиційний фонд, акції якого торгуються на фондовій біржі. Вигода полягає у тому, що у складі одного ETF може бути 100 або навіть 500 акцій найкращих компаній.

"Якщо купувати одну акцію окремо, інвестована сума буде повністю залежати від однієї компанії", — розповіла вона.

Початківцю на інвестиційному шляху варто пам'ятати, що вкластися в акції лише однієї компанії може бути вкрай небезпечно. Усе тому, що вартість акцій залежить від успішності самої компанії.

Тому якщо у фірми, у яку ви вклали свої гроші, щось під не так і вона збанкрутує, тоді інвестор просто втратить свій капітал.

Що таке фінансова незалежність

На думку бізнес-тренерки Віри Фостяк, фінансово незалежною є та людина, яка завдяки інвестиціям чи пасивному доходу заробляє більше, ніж витрачає. Експертка каже, досягти фінансової незалежності можна, якщо дотримуватися кількох важливих факторів.

Напрямок — це розуміння того, на якому етапі шляху до фінансової незалежності ви перебуваєте, яке у вас фінансове становище.

Швидкість — це те, наскільки швидко "обертаються" ваші гроші та приносять дохід.

Час — це складні відсотки, у цьому випадку він працює на вас.

Раніше ми писали, куди можна вкласти невелику суму грошей та отримувати пасивний дохід. Також ми розповідали куди краще не інвестувати гроші, аби не розчаруватись.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.