Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Починайте з 500 грн: куди вкласти невеликі гроші і вийти на пасивний дохід

Разом з фінансовою експерткою розбираємо, як правильно створити стратегію інвестування, щоб отримувати пасивний дохід

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестувати має навчитися кожен

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Гроші завжди повинні працювати. Це золоте правило фінансової грамотності є актуальним вже багато років, а працювати гроші змушують інвестиції. Слово "інвестиція" лякає багатьох пересічних громадян і дехто помилково вважає, що це лише про надвеликі кошти та ризики.

Однак це зовсім не так, і правильно інвестувати має навчитись кожен. Окрім того, що це допомагає врятуватися від інфляції, це може ще й приносити пасивний дохід. Сайт Pro Гроші поспілкувався з доценткою кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренеркою та фінансовою блогеркою Вірою Фостяк про те, куди вкласти невелику суму, щоб вийти на пасивний дохід і з якої суми можна почати інвестування.

Експертка виділяє декілька типів людей — ті, що живуть з пасивного доходу (їх ще називають рантьє), ті, що живуть з активного доходу і ті, які поєднують два види доходу у своєму житті.

Припустимо, ви хотіли б мати пасивний дохід, який покриває ваші місячні витрати, тоді спочатку треба порахувати ваш щомісячний обсяг витрат.

Наприклад, ви витрачаєте на місяць приблизно 20 тис. гривень, тому на вашому депозитному рахунку під 10% річних має бути щонайменше 2 млн гривень. Потім поміркуйте, скільки потрібно відкладати щомісяця аби накопичити відповідну суму.

У цьому випадку вам потрібно накопичити близько 2 мільйонів та покласти їх на депозитний рахунок, щоб пасивний дохід від них покривав ваші витрати. Але це достатньо велика сума в нинішніх умовах, тож починати інвестувати можна навіть з 500 гривень.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Їх потрібно покласти на депозитний рахунок чи накопичувальне страхування життя, а потім в міру можливостей поповнювати його. Однак Фостяк наголошує, що ви маєте пам’ятати про диверсифікацію ризиків. Кожне джерело інвестування має як переваги, так і недоліки, які потрібно враховувати.

Приємний бонус

Якщо ви поки не в змозі забезпечити себе пасивним доходом, з якого можна жити — нічого страшного. Пасивний дохід може бути невеликим, але він все одно поступово примножуватиме ваші гроші та може стати додатковим приємним бонусом у вашому житті.

Найпростіший спосіб — це строковий депозит терміном до одного року, якщо ви кладете 2 тисячі гривень щомісяця, то за рік це вже буде 24 тисячі гривень і ще відсотки, які ви отримаєте за рік. Однак треба ще враховувати інфляцію і податок на дохід, — каже експертка.

Депозит — один з найкращих видів інвестиції для новачків у цій справі, оскільки його можна легко і швидко оформити, отримати консультацію в будь-якому банку, а ще ваш внесок тут найбільш захищений від ризиків втратити гроші (до 600 тис. гривень вам у будь-якому випадку поверне Фонд гарантування вкладів).

Ще одним джерелом пасивного доходу можуть бути облігації, наприклад ОВДП або військові облігації, які можна купити навіть через застосунки деяких банків. Їх плюс в тому, що на них немає податку і в будь-який момент їх можна продати.

Готові ризикнути?

Акції можуть допомогти отримати швидкий прибуток, але ризик втратити гроші, особливо якщо ви не консультувалися з фахівцем щодо цієї інвестиції, вище, ніж від користування консервативними методами інвестицій.

Щоб отримувати пасивний дохід перша ціль — це накопичити стартовий капітал, який призначений саме для інвестицій, адже, крім нього, у вас має бути ще фінансова подушка. Чим більше цей капітал на старті, тим більший пасивний дохід ви відразу отримаєте, оскільки працюють час і складні відсотки, — пояснює Віра Фостяк.

Якщо користуватися лише надійними джерелами інвестицій, як от депозитний рахунок, щоб вийти на пасивний дохід в розмірі 100 доларів на місяць, потрібно на старті вкласти приблизно пів мільйона гривень.

Звісно, ризиковані джерела інвестування можуть принести більший дохід, однак і ризик більший, ніж у консервативних інструментів.

Якщо ви готові ризикнути — спробуйте, а якщо ні, краще наберіться терпіння та скористайтеся надійними, консервативними джерелами, як от депозити та ОВДП.

Акції та криптовалюта належать до так званих агресивних інструментів інвестування, оскільки вони є ризикованими. Все залежить від фінансових цілей людини, — попереджає Фостяк.

Не чекайте!

Навіть якщо вашого капіталу не вистачає зараз для солідного пасивного доходу, він все одно має працювати, оскільки якщо гроші просто лежатимуть — їх поступово знецінюватиме інфляція.

Знайти надійний інструмент інвестування, який покриє той рівень інфляції, який очікує Україну до кінця року — дуже складно, однак це не означає, що гроші мають зберігатися у вас під матрацом, наголошує блогерка.

Маленьку суму можна регулярно збільшувати, тож для прибутку важлива кожна гривня, головне правило — гроші роблять гроші.

Стратегії інвестування відрізняються в залежності від потреб та статків людини, тож вам потрібно розробити власну, а для цього найкраще звернутися до фахівця з фінансів.

Така людина допоможе розібрати ваш бюджет, визначить з вами цілі та стратегію, підкаже із інструментами інвестування.

Але якщо можливості чи бажання звертатися по допомогу у вас поки немає, людині із середнім рівнем доходу фінансова блогерка радить починати із консервативних інструментів, спочатку депозит, потім облігації, а потім, наприклад, страхування життя, а якщо є можливість – то можна використовувати ці інструменти паралельно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можна назавжди видалити свою кредитну історію і розповідав, як покращити її самостійно за 5 простих кроків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.