Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не те, що ви очікували: що таке фінансова незалежність і як її досягти

Разом з експерткою розбираємось, чим фінансова незалежність відрізняється від фінансового достатку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансової незалежності можна досягати все життя

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансова незалежність – одна з цілей, до якої можна прагнути все життя, адже досягти її не так просто. Багато хто помилково вважає, що термін "фінансова незалежність" означає самодостатність, тобто можливість оплачувати усі необхідні речі для свого існування. Однак це зовсім інше.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з доценткою кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренеркою та фінансовою блогеркою Вірою Фостяк про те, що ж таке фінансова незалежність і як її досягнути.

Що ж таке фінансова незалежність?

За словами експертки, фінансово незалежною можна назвати людину, якій інвестиції або пасивний дохід приносять більше грошей, ніж вона витрачає.

Для мене фінансова незалежність, це коли я маю рахунок, який покриває мої витрати і додатково дає можливість інвестувати. Але для досягнення фінансової незалежності дуже важливі декілька факторів, а саме — напрямок, час та швидкість.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Напрямок — це розуміння того, на якому етапі шляху до фінансової незалежності ви перебуваєте, у якому ви фінансовому становищі. Чи більші ваші доходи за ваші витрати чи навпаки? Чи є можливість робити заощадження?

Швидкість — це те, наскільки швидко "обертаються" ваші гроші та приносять дохід, а час — це складні відсотки, у цьому випадку, він працює на вас.

Це не означає, що фінансова незалежність приведе вас до стану, коли ви не будете нічого робити. Як показує досвід, переважна більшість мільярдерів продовжує працювати все життя, — каже Фостяк.

Все залежить від того, якими категоріями мислить людина. Думка про те, щоб назбирати певну суму коштів і більше ніколи не працювати — це вузьке мислення, яке може заважати на шляху до фінансової незалежності.

З іншого боку, потрібно усвідомити, яка сума грошей потрібна вам для досягнення фінансової незалежності, наголошує бізнес-тренерка. Тож якщо ви не можете дати відповідь на питання, подумайте про це, адже для кожної людини ця сума відрізняється.

З чого починати?

Починати потрібно з підрахунків ваших активів та пасивів.

Коли ми говоримо про активи, то це ваша готівка, гроші на рахунках у банку, вся ваша нерухомість, зокрема та, у якій ви живете. Це ваші інвестиції, зокрема страхування — пенсійне і страхування життя, облігації, акції, авто і цінні речі, які можна продати, — підказує Фостяк.

До пасивів відносять усі ваші борги (всі види кредитів, зокрема іпотеку, кредитні картки, позики), а також усі обов’язкові витрати (харчування, комунальні послуги, оренду житла і т.д).

Активи та пасиви потрібно порахувати, а потім вирахувати різницю, чисту вартість.

Так ви зрозумієте, де ви зараз знаходитесь, а потім ухвалюйте рішення — що робити далі, які у вас цілі. Думайте про те, як їх досягти, наприклад, як зменшити боргові зобов’язання, як збільшити дохід, — пояснює фінансова-блогерка.

Зауважте, що не можна скласти план один раз і на все життя, адже з часом обставини змінюються, а значить і стратегію потрібно переглядати.

Наприклад, коли ви отримали якесь підвищення і ваші доходи зросли або, навпаки, з’явились неочікувані витрати. На думку експертки, переглядати свій баланс активів і пасивів можна кожні три місяці.

Що таке фінансовий достаток?

Те, що дехто вважав фінансовою незалежністю (можливість забезпечувати свої життєві потреби самостійно), насправді є фінансовим достатком, і це не менш важливо.

Я вважаю, що фінансового достатку може досягнути зріла людина, яка бере на себе відповідальність. Тому що ви думаєте про свій бюджет, знаєте свої витрати, можете планувати своє майбутнє, — вважає Віра Фостяк.

Коли ж людина живе чиїмось коштом, то гроші ніби "подаровані", вони легко і нераціонально витрачаються, надто швидко йдуть. Ситуація може змінитись миттєво, і така людина може залишитись ні з чим та навіть без вміння розпоряджатися грошима.

Експертка вважає, що прагнути фінансової самодостатності потрібно з молодого віку. В США це зазвичай час студентства, деякі американські підлітки навіть самостійно беруть кредит на власне навчання.

Молоді Фостяк радить подивитись потужну мотиваційну стрічку — "Підліток на мільярд". Фільм знятий на реальних подіях, а прототип головного героя наразі є наймолодшим мільярдером у світі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, куди вкласти невеликі гроші, щоб вийти на пасивний дохід і розповідав топ-5 інсайтів про поводження з грошима.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.