Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обрати одну чи сто компаній? Як краще інвестувати гроші новачку

Разом з фінансовою експерткою розбираємося, чи варто новачку купувати акції лише однієї компанії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, як почати інвестувати гроші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні наразі невигідно тримати накопичення у гривнях через можливий ризик їх знецінення. Це спонукає людей замислитися про те, як зберегти та, можливо, навіть збільшити свої фінансові резерви. Для цього вони можуть розглядати можливість інвестування, оскільки це є одним з найбільш результативних методів примноження грошей та забезпечення фінансової стабільності у майбутньому. Проте для початківців світ інвестицій може здаватися дещо заплутаним.

З цієї причини редакція сайту Pro Гроші вирішила звернутися за допомогою до фінансової експертки та інвесторки Юлії Баткалової, щоб дізнатися, куди краще інвестувати новачкам і як зменшити ризики втрати грошей.

Як знизити ризик втрати грошей

За словами експертки, для початківців одним із найефективніших методів зниження ризиків в інвестиціях є диверсифікація. Це означає розподіл інвестицій між кількома різними інструментами, які можуть включати акції, облігації, нерухомість та інші активи. Це допомагає збалансувати ризики та забезпечити стійкість портфеля.

Куди краще інвестувати гроші новачку

Один зі способів здійснити диверсифікацію – це інвестувати в ETF (Exchange Traded Fund), що є інвестиційним фондом, акції якого торгуються на фондовій біржі. Вони дозволяють інвесторам придбати один фінансовий інструмент, який містить в собі акції багатьох різних компаній.

Наприклад, один ETF може мати в складі понад 100 або навіть 500 акцій найкращих компаній. Якщо купувати одну акцію окремо, інвестована сума буде повністю залежати від однієї компанії.
Юлія Баткалова

Юлія Баткалова

Фінансова експертка, інвесторка

За словами Юлії Баткалової, вартість акцій визначається успішністю діяльності компанії. Отже, якщо інвестор вкладе всі свої кошти в акції однієї фірми та вона зазнає фінансових проблем аж до банкрутства, то інвестор може втратити свій капітал.

Купуючи ETF, який може коштувати 300-500 доларів, людина має невеликі долі в різних якісних компаніях, які є у складі цього фонду. Тобто інвестована сума має хорошу диверсифікацію й не піддається впливу лише однієї компанії.

Раніше ми повідомляли, куди не варто інвестувати гроші, аби не розчаруватись. Також ми розбиралися з експерткою з нерухомості, чи вигідно зараз вкладати гроші в "сталінки" та "хрущовки".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.