Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від українців вимагають повернення польських виплат – чому потрібно віддати гроші

Громадян зобов’язують повернути гроші, до яких вони не мають доступу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В українців вимагають повернути польську фіндопомогу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які після повномасштабного вторгнення Росії переїхали жити у Польщу, а потім повернулися на Батьківщину, скаржаться на польський орган соціального страхування ZUS. Людям приходять листи з вимогою повернути виплати щомісячної допомоги.

Деталі повідомила юристка Вікторія Коретник.

Біженці в Польщі мають право на отримання державної допомоги на дітей віком до 18 років у розмірі 500 злотих, або близько 4200 грн. Існує вимога обов'язково повідомляти орган соцстрахування про виїзд з країни, інакше ZUS буде нараховувати зайві виплати, які згодом доведеться повернути.

Щоправда, громадянам можуть надходити листи навіть у випадку, якщо вони здійснили всі необхідні процедури по закриттю банківського рахунку і попередженню ZUS. Чому так відбувається та що робити людям, які не мають доступу до рахунку, але повинні віддати фінансову допомогу?

За словами Вікторії Коретник, зайві кошти могли з'явитися за той місяць, поки біженці ще знаходилися у Польщі. "Однак, якщо за наступний місяць, у якому громадянин України виїхав з Польщі, йому було виплачено допомогу 500+ або інші соціальні виплати, вона вважається такою, на яку не було офіційного права. Значить кошти потрібно повернути", – пояснила юристка.

Якщо ж доступу до рахунку немає, варто звернутися до організації особисто, наприклад, написати на електронну пошту [email protected], зателефонувати на гарячу лінію за тел.+48 22 444 02 55, надіслати відповідне звернення на офіційному сайті ZUS.

У разі присутності доступу до особистого кабінету всі зайві виплати потрібно переслати на банківський рахунок 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. У випадку перебування в Україні чи іншій державі, окрім Польщі, перед номером слід зазначити літери PL.

"У даних платежу потрібно код BIC (SWIFT): BPKOPLPW. У призначенні платежу – ім'я та прізвище отримувача допомоги, номер справи, а також приписку: 500", – уточнила фахівчиня.

В яких країнах українці отримують матеріальну допомогу

Наші громадяни знаходять прихисток у різних країнах світу. Уряд цих держав підтримує біженців та переселенців, призначаючи щомісячну фінансову допомогу або даючи кошти у вигляді одноразової виплати. Найбільша можна отримувати у Швейцарії: там біженцям належить щомісячна підтримка у розмірі 1500 швейцарських франків.

У Канаді українцям виплачують 2000 доларів одноразово, проте це не вважається значною допомогою, оскільки вартість життя досить висока, тож без значного запасу фінансів переїжджати у Канаду не рекомендується. Близько 830 євро на місяць дозволено отримувати українцям в Ірландії. Німеччина теж не пасе задніх та підтримує наших громадян виплатою у 500 євро.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де українські біженці можуть отримати максимальні виплати. Також ми повідомляли, що українцям в Італії виплачують 150 євро допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.