Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Словаччина продовжила термін дії тимчасового захисту для українців: що це означає

Виїхавши за кордон через вторгнення Росії, більшість українців одразу починали пошуки роботи

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть оновити своє посвідчення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Словаччина продовжила термін дії тимчасового захисту для біженців з України, які вимушено переїхали до країни через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це повідомили на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ Словаччини.

На який термін Словаччина продовжила дію тимчасового захисту

Посвідчення "Тимчасовий притулок" терміном дії до 4 березня 2023 року автоматично залишатимуться чинними до 4 березня 2024 року.

Втім, якщо українці хочуть, то вони можуть оновити своє посвідчення через електронну службу Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки. Це можна зробити за посиланням portal.minv.sk.

Які переваги надає тимчасовий захист українцям

Цей статус дозволяє вам легально працювати на території Словацької Республіки, а також здобувати середню та вищу освіту, відвідувати школи, мати доступ до медичної допомоги та житла.

Також він надає право на отримання фінансової та соціальної допомоги в країні.

Куди влаштовуються та скільки заробляють українці за кордоном

Виїхавши за кордон через війну, більшість українців одразу починали пошуки роботи. Все для того, аби не надто залежати від фінансової допомоги інших держав.

У дослідженні Міграційної платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, зазначається, що українці в Європі обирали просту фізичну працю або роботу в:

  • готельному бізнесі;
  • ресторанному бізнесі;
  • торгівлі.

До початку повномасштабної війни українці найчастіше працювали висококваліфікованими фахівцями у сфері обслуговування та торгівлі, вчителями та менеджерами.

Працевлаштовані біженці у середньому заробляють:

  • у Німеччині – 1 467 євро на місяць;
  • у Польщі – 541 євро на місяць.

Також майже 1/5 респондентів у Німеччині та Польщі відвідують курси й навчання. Це для того, щоб підвищити свою професійну кваліфікацію. Понад 40% респондентів заявляють про готовність вдосконалювати свої навички у майбутньому.

Українці повинні декларувати доходи

Раніше ми вже писали, що українці, які отримали хоча б одну виплату від міжнародних благодійних організацій чи урядів, мають задекларувати цей дохід. Це можна зробити онлайн через Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України. Для цього потрібно:

  • авторизуватися в Електронному кабінеті;
  • обрати розділ ЕК для громадян;
  • перейти на вкладку Податкова декларація про майновий стан і доходи.

Відповідно до Податкового кодексу України, податкові декларації подаються за базовий звітний період. Отже, податкову декларацію за 2022 рік потрібно зареєструвати до 1 травня 2023 року.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, у яких країнах українські біженці можуть отримати максимальні виплати. Також ми писали, що українцям в Італії виплачують 150 євро допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.