Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валюта на порозі змін: у Нацбанку пояснили, до чого готуватися українцям у 2023 році

Голова Нацбанку Андрій Пишний пояснив, чи скасують фіксований курс в Україні найближчим часом і від чого це залежить

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк вже працює над скасуванням фіксованого курсу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України наразі не планує скасовувати фіксований валютний курс, який запровадили у нашій країні ще у 2022 році. Водночас регулятор, на вимогу Міжнародного валютного фонду (МВФ), працює над створенням відповідних передумов та стратегією валютної лібералізації.

Про це заявив в етері телемарафону глава НБУ Андрій Пишний.

"Ми не прив’язані до календаря подій, ми прив’язані до створення передумов. І саме заради цього ми сьогодні працюємо. Ці передумови очевидні – ми повинні знайти баланс", — зазначив він.

Як пояснив Пишний, завдяки фіксації курсу інфляція в Україні була контрольованою впродовж війни, що дозволило вже у 2023 році сповільнити інфляційні процеси. Адже НБУ прогнозував, що інфляція у квітні 2023 року становитиме майже 24%, а це доволі високий показник.

"Отже, коли Нацбанк відмовиться від адміністративних обмежень, українцям не доведеться брати свою гривню і бігти на готівковий валютний ринок, щоб її конвертувати. Адже курс стабільний", — підкреслив керівник Нацбанку.

Він також додав, що, погоджуючись на співпрацю з МВФ, Україна зобов'язалася запровадити до кінця червня стратегію валютної лібералізації. Вона передбачає, що влітку в Україні відбудеться перехід до елементів ринкового курсоутворення.

"От зараз у нас відбувається якраз активна фаза консультацій, тож залишилося не так довго чекати для того, щоб я міг дати чітку відповідь на запитання "Коли?", — сказав Андрій Пишний.

Чому фіксований курс долара відрізняється від офіційного?

Річ у тому, що курс, закладений в бюджеті – це не прогноз НБУ, курс базується на оцінках Міністерства економіки. Підсумкові цифри макропоказників можуть відрізнятися від фактичних.

Але нічого дивного тут немає — бюджетний прогноз складається до початку звітного року, він базується на певному наборі припущень, які не завжди реалізуються з об'єктивних причин.

Чи скасують у 2023 році валютні обмеження

У квітні заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій розповідав, що усі процеси відбуватимуться поетапно.

"Кожен крок в межах валютної лібералізації здійснюватиметься за умови наявності належних макроекономічних передумов і на підставі аналізу потенційних наслідків", — підкреслив він.

Раніше ми розповідали, чому банки та обмінники можуть відмовити українцям обміняти долари. Також ми писали, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.