Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Онлайн-оплати на новий лад? Які правила змінив Нацбанк

У Нацбанку розповіли, як мають намір боротися з шахрайством відповідно до вимог законодавства ЄС

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Надавав послуги має створити код

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З метою зменшення випадків шахрайства Національний банк зобов’язав надавачів платіжних послуг застосовувати посилену автентифікацію користувачів.

Про це йдеться на офіційному сайті державного регулятора.

Що зміниться

Відтепер надавачі платіжних послуг мають застосовувати автентифікацію користувачів під час отримання ними дистанційного доступу до рахунків, ініціювання дистанційної платіжної операції, будь-яких інших дій у разі підозри вчинення шахрайства чи інших неправомірних дій (або існування такого ризику).

Що таке унікальний код

За результатами процедури посиленої автентифікації користувача надавач платіжної послуги має створити унікальний код, який дає змогу пов’язувати операцію на певну суму і конкретного отримувача. Цей код повинен прийматися надавачем платіжних послуг щоразу під час отримання користувачем доступу до рахунку, ініціювання дистанційної платіжної операції тощо.

"Зокрема, якщо раніше під час онлайн-розрахунків було достатньо інформації про платіжну картку й одноразового пароля, тепер необхідно буде використовувати як мінімум два елементи захисту, які підтверджують, що платіж здійснює користувач, який має законні підстави для використання конкретного платіжного інструмента, а не шахрай", — сказано в повідомленні.

Таке рішення Нацбанку зумовлене реалізацією Закону України "Про платіжні послуги" та гармонізацією українського законодавства у сфері надання платіжних послуг із законодавством Європейського Союзу.

Чому електронний підпис у країнах ЄС це важливо?

Ми також писали про те, що Україна зробила важливий крок до цифрового безвізу, ставши першою країною, яка, не бувши членом Європейського союзу, увійшла до довірчого списку ЄС.

"Це означає, що тепер українські електронні підписи та печатки на цифрових документах автоматично зможуть перевіряти у державах-членах ЄС і підтверджувати їхню дійсність", – зазначили у відомстві.

Україна також визнала кваліфіковані довірчі послуги ЄС, і тепер громадяни Євросоюзу зможуть використовувати е-підписи та е-печатки своїх країн, щоб вести бізнес в Україні.

Сайт Pro Гроші розповідав, що НБУ оштрафував деякі установи за відмивання грошей. Також як ми зазначали, що в НБУ спрогнозували, чи зростуть ціни у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.