Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зміняться правила видачі мікрокредитів: чого чекати від нововведень

Українцям, які через фінансові труднощі користуються мікрокредитами, іноді дуже важко повертати позику через вкрай невигідні умови, однак скоро усе може змінитися

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям хочуть полегшити умови отримання мікрокредитів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть по-новому видавати мікрокредити – так звані "швидкі кредити" або гроші до зарплати. Уряд планує скороти ставки за цими позиками, а також скасувати додаткові платежі.

Як пояснив у своєму Telegram-каналі голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, відповідний законопроєкт вже запропонували депутати Верховної Ради.

Які зміни хочуть запровадити

За словами Гетманцева, зараз фінансові установи, які видають мікрозайми, встановлюють занадто високі ціни.

"Наприклад, денна номінальна ставка може досягати 5% щодня, а середня номінальна річна відсоткова ставка – понад 1 000% річних", – розповів він.

Тому, на думку політика, ринок фінансових послуг потрібно реформувати. І ось, що пропонується змінити:

  • встановити обмеження на денну відсоткову ставку за споживчим кредитом до 1% на день від загального розміру позики;
  • кредитодавцю та кредитору заборонять вимагати сплати будь-яких платежів, про які не йдеться у договорі про споживчий кредит;
  • заборонити вносити у договори про споживчий кредит умову про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом (продовження строку користування кредитом має здійснюватися виключно шляхом укладання додаткового договору за домовленістю сторін);
  • зобов'язати кредитодавця передавати інформацію з усіх споживчих кредитів незалежно від суми кредиту до бюро кредитних історій.

Скільки можуть позичити українці до зарплати

За інформацією Нацбанку, ще у 2021 році українці активно брали кредити онлайн — таким чином оформлювалися 85% позик. Натомість вже у 2022 році їхня кількість знизилася до 70%.Також скорочується середній розмір кредиту, виданого онлайн, з 4,2 тис. грн торік до 2,7 тис. грн нині.

Що стосується офлайн-кредитування, то тут зросла середня сума виданого кредиту. Якщо позаминулого року середній розмір кредиту становив 6,4 тис. грн, то у 2022 – 9,9 тис. грн.

Стягнення боргів за кредитами

Нещодавно в Україні відновили практику арештів банківських рахунків, якщо громадянин має заборгованість. Відповідну постанову ухвалює виконавча служба та надсилає банкам, які здійснюють процедуру арешту.

Але українці можуть користуватися частиною грошей на картках – двома мінімальними зарплатами (13 400 грн). Для цього треба звернутися до виконавця із заявою про розблокування.

Також тепер стало важче стягувати борги за деякими кредитами, зокрема тими, які не посвідчені нотаріально. Йдеться про:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочку на товари.

Раніше ми розповідали, як українцям навчитися правильно працювати зі своїми кредитними картками. Ще ми писали, як пропонують погашати кредити аграріям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.