Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінилися правила поповнення банківських карток – як тепер це зробити

З 1 серпня запрацювало нововведення, яке на практиці торкнеться ледь не кожного українця

Фото: Pexels, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Українці будуть поповнювати банківські картки по-новому

Фото: Pexels, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

З 1 серпня в Україні запрацювали нові правила поповнення банківських карток. Тепер зробити це буде неможливо без наявності мобільного телефону. Все через те, що номер мобільного відтепер належить до необхідних реквізитів під час поповнення картки в терміналах самообслуговування.

Про це повідомили у Telegram-каналі "Ти ж юрист".

Там пояснили, що нововведення передбачені постановами НБУ №89 та №90. Нацбанк змінив вимоги, які стосуються операцій із внесення готівки для їх зарахування на особисті рахунки.

Як поповнити картку за новими правилами

Щоб провести операцію із зарахування грошей на рахунок, потрібно буде виконати такі дії:

  • ввести номер мобільного телефону на екрані термінала;
  • отримати на свій номер одноразовий пароль (через дзвінок або повідомлення);
  • ввести пароль і здійснити необхідну операцію.

При цьому потрібно пам'ятати, що нові правила не поширюються на оплату через термінали комунальних послуг, купівлю залізничних квитків і квитків у міському та приміському транспорті, поповнення "проїзних", сплату податків, штрафів та інших адміністративних зборів.

Кількість безготівкових розрахунків в Україні зменшилася

У Нацбанку заявили, що після того, як 1 квітня в Україні запровадили збір нової статистичної звітності про кредитові та дебетові перекази, показники звітності про безготівкові операції з платіжними картками суттєво зменшилися.

Регулятор відзвітував, що за квітень 2023-го кількість операцій з використанням платіжних карток, випущених українськими банками, становила 591 мільйон на суму 265,8 млрд гривень. Це на 25,5% та 33,6% менше ніж у березні поточного року.

Втім в НБУ такий значний розрив показників пояснили тим, що певна доля транзакцій, яка раніше кваліфікувалася як операції з електронними платіжними засобами, тепер кваліфікується як ініційовані з рахунків користувачів без використання електронних платіжних засобів. При цьому в НБУ запевнили, що такі показники в жодному разі не свідчать про зменшення безготівкових розрахунків в Україні.

Раніше ми розповідали, чому у відділеннях Ощадбанку клієнтам можуть не видати картки. Також ми пояснювали, як аферисти можуть заволодіти коштами з картки Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.