Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зменшилася кількість безготівкових розрахунків: в НБУ назвали причину

Регулятор пояснив, чому знизилася кількість операцій з використанням платіжних карток в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як пояснили в НБУ, причиною цьому стала зміна платіжних інструментів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після того, як Національний банк України запровадив збір нової статистичної звітності про кредитові та дебетові перекази в країні, показники звітності про безготівкові операції з платіжними картками суттєво зменшилися. Проте, це не означає, що в Україні знижується попит на безготівкові розрахунки.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Кількість безготівкових операцій зменшується?

1 квітня 2023 року в Україні стартував тестовий період збору нових даних, коли надавачі платіжних послуг вперше почали подавати в НБУ статистичну звітність про кредитові та дебетові перекази з рахунків. Тоді деякі надавачі платіжних послуг вирішили перевірити й показники щомісячної статистичної звітності про операції з платіжними картками.

Виявилося, що за квітень 2023-го кількість операцій з використанням платіжних карток, випущених українськими банками, становила 591 мільйон на суму 265,8 млрд гривень. Це на 25,5% та 33,6% менше ніж у березні поточного року.

"Такі показники в жодному разі не свідчать про зменшення безготівкових розрахунків в Україні. Йдеться лише про перерозподіл частини даних про платіжні операції, виконані користувачами з використанням різних платіжних інструментів між показниками статистичної звітності", – пояснили в Нацбанку.

Такий значний розрив показників можна пояснити тим, що певна доля транзакцій, яка раніше кваліфікувалася як операції з електронними платіжними засобами, тепер кваліфікується як ініційовані з рахунків користувачів без використання електронних платіжних засобів.

Які види платіжних інструментів визначено в Україні?

У повідомленні регулятора йдеться про те, що збір нової звітності відповідає принципу роботи Європейського центрального банку та інших провідних центральних банків.

Це певним чином надасть можливість НБУ точніше оцінювати обсяги операцій, здійснених в Україні не лише з використанням платіжних карток, а й ініційованих безпосередньо з рахунків користувачів без їх використання, простіше кажучи, кредитових та дебетових переказів.

Згідно зі ст. 34 Закону України "Про платіжні послуги", визначено певні види платіжних інструментів, якими можуть користуватися надавачі платіжних послуг. Серед них:

  • кредитовий трансфер (з використанням якого виконується розпорядження платника на переказ коштів з його рахунку);
  • прямий дебет (з використанням якого виконується списання коштів з рахунку платника на підставі розпорядження отримувача коштів);
  • електронні платіжні засоби (переважно платіжні картки).

Тобто, зміна платіжного інструмента може спричинити таке зменшення показників кількості операцій з використанням платіжних карток.

Раніше ми розповідали, що НБУ відновлює планові перевірки банків. Також ми писали, що регулятор суттєво змінив прогноз щодо зростання ВВП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.