Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавки до пенсії за неповнолітніх дітей – як оформити виплати

Пенсіонери, які виховують неповнолітніх дітей, можуть розраховувати на надбавки

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть отримувати надбавки до пенсії по догляду за дитиною

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні відповідно до законів "Про пенсійне забезпечення" та "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" громадяни, як виховують неповнолітніх, при цьому не маючи офіційного працевлаштування, можуть отримувати надбавки до виплат.

Про це повідомляє видання "На пенсії".

Якщо ви пенсіонер без додаткового заробітку, але піклуєтеся про дитину до 18 років, держава забезпечує фінансову допомогу до пенсій за віком, за інвалідністю та за вислугу років. Передбачається, що за кожного неповнолітнього на утриманні у пенсіонера надається 150 гривень щомісяця.

Виплата скасовується, коли дитина досягає 18 років або у випадку прийняття на роботу пенсіонера/реєстрації фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності. Тож необхідно періодично надавати актуальну інформацію в управління Пенсійного фонду за місцем знаходження про факт працевлаштування або оформлення ФОП.

Як отримати надбавку до пенсії

Для призначення додаткових коштів пенсіонеру потрібно звернутися до ПФУ, подавши відповідні документи, які підтверджують вік утриманця і родинні стосунки з особою, яка претендує на виплату. Звичайно, варто довести відсутність трудових відносин, надавши наступні довідки:

  • трудову книжку;
  • індивідуальну відомість про застраховану особу;
  • відомість про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця.

Але це не все. На додачу обов’язкові такі документи спільно із заявою про призначення:

  • паспорт пенсіонера;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка уповноважених органів з місця проживання про перебування на утриманні.

Як тільки повний пакет опиниться у сервісному центрі Пенсійного фонду, заява відправиться на розгляд. Процедура повинна тривати не більше 10 днів, після чого орган приймає рішення про призначення додаткової фінансової допомоги або відмову.

Нагадаємо, що період по догляду за дитиною до 3 років також враховується до страхового стажу, незважаючи на стать людини, яка перебуває у декреті. Тобто чоловіки, які взяли декретну відпустку, можуть розраховувати на зарахування цього періоду, якщо інформація про факт догляду надійшла до системи персоніфікованого обліку ПФУ від органів соціального захисту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що розмір пенсії збільшився не для всіх. Також ми повідомляли, скільки грошей потрібно українцям для комфортного життя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.