Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Діти в Україні можуть отримувати 5000 гривень від держави – як оформити

Програма здійснюється за спільної ініціативи України та Польщі для підтримки сиріт

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські діти можуть отримати грошову допомогу від держави

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські діти, які постраждали внаслідок війни, можуть претендувати на отримання грошової допомоги у розмірі 5 000 гривень.

Деталі повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Йдеться про осіб віком до 18 років, яких війна позбавила одного чи обох батьків. Дітям належить щомісячна виплата, яка фінансується Фондом імені блаженного священномученика Климентія Шептицького. Його створили завдяки спільній ініціативі українського і польського урядів.

Як зауважили в Мінінтеграції, подати заявку на участь у програмі можна лише до кінця листопада. Гроші почнуть виплачувати щонайбільше через два тижні після ухвалення позитивного рішення, але у випадку наявності у дитини банківських реквізитів, на які здійснюватимуть перекази.

Щоб стати учасником програми фінансової допомоги, не потрібно особисто ходити у відомства і носити паперові документи. Можна заповнити і відправити онлайн-форму на сайті Фонду. Для цього необхідно відсканувати деякі документи, зокрема:

  • посвідчення особи заявника-опікуна, а також дитини, якій належатиме грошова підтримка (сторінки з фото й персональними даними);
  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про смерть батьків/одного з батьків (за відсутності підійде документ, що підтверджує зникнення батьків або встановлення опіки).

Додаткові виплати за виховання неповнолітніх

В Україні пенсіонери, які піклуються про дитину до 18 років, при цьому не маючи офіційного працевлаштування, можуть оформити додаткові пенсійні виплати. Звісно, їх не можна назвати суттєвими – фінансова допомога дорівнює 150 гривен на місяць. Надбавку скасовують, якщо пенсіонер знайшов роботу або зареєстрував себе як фізичну особу-підприємця.

Також внутрішньо переміщені особи мають право отримати статус ВПО не лише для себе, але й для дітей, навіть новонароджених. Це означає, що збільшується розмір матеріального щомісячного забезпечення. Уряд виділяє переселенцям кошти у розмірі 3 000 грн на місяць, не зважаючи на фактори працевлаштування, існування додаткових доходів, депозитів, кредитів, рухомого або нерухомого майна.

Оформивши статус ВПО на дитину, можна додатково отримувати кілька тисяч. Навіть якщо ви лише опікуєтеся неповнолітнім, не будучи його кровними батьками.

Нагадаємо, що з 1 грудня збільшується розмір аліментів, оскільки відбудеться перерахунок прожиткового мінімуму. Боржникам доведеться платити більшу суму в якості виплати на утримання дитини, в залежності від розміру доходу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ВПО можуть додатково оформити допомогу на проживання. Також ми повідомляли, як оформити надбавки до пенсії за неповнолітніх дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.