Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні може побільшати ВПО – кому тепер доступні виплати від держави

Жителі населених пунктів, включених у перелік, можуть оформити виплати від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Більше українців зможуть отримати статус ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновили список громад і територій, де чи біля яких ведуться (велися) активні бойові дії. Жителі цих регіонів мають право на отримання статусу ВПО та грошового забезпечення від держави.

Наказ опублікований на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Востаннє перелік оновлювали ще у грудні 2022 року. Нова редакція набула чинності 9 лютого 2023 року, отже у березні кількість ВПО, які отримують кошти, зміниться. Цього разу жодну територію не виключили зі списку, тож українці не втратять можливість отримати фінансову підтримку. Разом з тим більша кількість громадян зможе подати заявку.

Тож тепер до оновленого переліку територій можливих та активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій областях.

Список затверджується за погодженням із Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій. Право на виплати як внутрішньо переміщені особи мають українці, які покинули міста чи села, де можливо будуть вестися бойові дії, де вони вже тривають, та які тимчасово окуповані Росією.

У Міністерстві додають: громадяни, які живуть в населених пунктах, що підходять під одну зі вказаних категорій, але не присутні в переліку, мають звернутися особисто чи за допомогою телефонного дзвінка до місцевої військової адміністрації, щоб уточнити інформацію.

Нагадаємо, уряд затвердив грошові виплати ВПО у розмірі 2 000 грн на дорослу людину та 3 000 грн на дитину й особу з інвалідністю. Ці кошти виплачуються щомісяця, додатково переселенці можуть оформити фінансову допомогу від міжнародних організацій.

Гроші для ВПО затримують

Від початку 2023 року на гарячу лінію Мінреінтеграції надійшло чимало повідомлень від українців з питанням щодо того, чому не було нарахувань та коли їх чекати. Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук подала запит до Міністерства соціальної політики з проханням прояснити ситуацію. Там розповіли, що на виплати ВПО вже спрямовано 5,5 млрд гривень, які невдовзі надійдуть на рахунки громадян.

Затримки викликані тим, що Державна казначейська служба першочергово здійснює фінансування інших соціальних потреб, втім внутрішньо переміщеним особам не варто хвилюватися – кошти виплатять всім. Також інколи затримки відбуваються через технічні проблеми. Оперативно з’ясувати причину можна, звернувшись на гарячу лінію Мінреінтеграції – 15-48.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що бізнесу платитимуть компенсацію не лише за ВПО. Також ми повідомляли, якими онлайн-послугами можуть скористатися ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.