Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: як ВПО можуть пітвердити страховий стаж, якщо трудова книжка в окупації

Пенсії українцям нараховують лише за наявності необхідної кількості страхового стажу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як можна підтвердити свій страховий стаж, якщо трудова книжка залишилася в окупації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українців виїхали з тимчасово окупованих територій в інші регіони, зокрема ті, хто вже досяг пенсійного віку. Тож, як ВПО можуть підтвердити свій страховий стаж для нарахування пенсії, якщо трудова книжка залишилася в окупації?

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Підтвердити страховий стаж для пенсії у такому випадку українці можуть онлайн. Адже в системі Пенсійного фонду України зберігаються дані та, починаючи з 2000 року, генерується електронна трудова книжка. Зробити це можна за допомогою порталу електронних послуг ПФУ або мобільного додатку.

Щоб онлайн отримати дані про робочий стаж, потрібно:

  • авторизуватися за допомогою електронного підпису або BankID;
  • перейти до меню "Комунікації з ПФУ" та обрати "Запит на отримання електронних документів";
  • обрати "Витяг з ЕТК", заповнити інші додаткові поля, підписати та направити звернення.

Після виконання цих кроків вже за кілька хвилин у розділі "Мої звернення" можна буде ознайомитися з інформацією про періоди роботи.

Які категорії працівників можуть отримати страховий стаж

  1. Всі громадяни, які офіційно працюють на території України, включаючи іноземців (якщо інше не встановлено міжнародними договорами).
  2. Фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.
  3. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності.
  4. Громадяни України, які працюють у розташованих за межами України філіях (якщо інше не встановлено міжнародними договорами).
  5. Працівники дипломатичної служби, направлені у довготермінове відрядження.
  6. Громадяни України та особи без громадянства, які працюють в іноземних дипломатичних представництвах, відокремлених підрозділах іноземних підприємств, міжнародних організацій, розташованих на території України.
  7. Особи, які працюють на виборних посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, громадських об’єднаннях і отримують заробітну плату за роботу на таких посадах.

З повним переліком категорій працівників, які отримують страховий стаж, можна ознайомитися в нашому матеріалі.

Також ми розповідали, які періоди не зарахують до страхового стажу. Більше про пенсії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.