Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна може затягнутися? НБУ суттєво змінив прогноз щодо зростання ВВП

Раніше регулятор очікував, що безпекова ситуація в Україні покращиться на початку 2024 року

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В НБУ оновили прогноз щодо ВВП

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк змінив прогноз щодо реального валового внутрішнього продукту України (ВВП) на 2023 рік. За цим прогнозом очікується зростання ВВП з 2% до 2,9%. Однак при цьому регулятор знизив прогноз на наступний рік.

Про таке повідомили у пресслужбі НБУ.

Прогноз Нацбанку щодо зростання ВВП у 2024 році знизився з 4,3% до 3,5%. Все через те, що війна в Україні може затягнутися. Саме це регулятор вважає головним ризиком.

"НБУ закладає в новий прогноз припущення про суттєве зниження ризиків безпеки в середині 2024 року", – йдеться в повідомленні.

До цього регулятор розраховував, що таке зниження відбудеться на початку 2024 року.

Які зміни чекають на економіку України

В НБУ прогнозують, що починаючи з середини наступного року експорт відновлюватиметься активніше після налагодження морської логістики, а обстріли інфраструктури припиняться.

Пожвавленню споживчого попиту сприятиме поступове повернення мігрантів. Водночас на фоні відбудови України інвестиції суттєво зростуть. В НБУ також вважають, що вагому роль у стимулюванні економіки й надалі відіграватиме м’яка фіскальна політика – дефіцит бюджету залишатиметься значним через потреби в підтримці обороноздатності та економічного відновлення.

"З огляду на це НБУ прогнозує зростання реального ВВП у 2024 році на 3,5%, а у 2025 році – на 6,8%", – повідомив регулятор.

Зауважимо, що прогноз щодо зростання ВВП на 2025 рік зріс з 6,4% до 6,8%. Крім того, в НБУ наголосили, що макропрогноз побудований на консервативному припущенні, що "зерновий коридор" не працюватиме.

Що буде з курсом долара

Раніше ми писали про те, що в НБУ прогнозують, що попри зростання курсу долара останніми днями ситуація залишається стійкою і контрольованою.

В НБУ пояснили, що на зростання курсу долара могло вплинути припинення роботи зернового коридору, а також активні удари росіян по зерновій інфраструктурі та нашій логістиці. Однак регулятор вважає ситуацію на безготівковому валютному ринку позитивною, адже населення більше продає валюту, ніж купує.

В НБУ також зауважили, що нещодавні коливання курсу долара є абсолютно нормальними, і не викликають побоювань.

Раніше експерт дав невтішний прогноз для української гривні. Також ми писали про те, що буде з банківською системою України до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.