Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спад чи зріст? Що очікує НБУ від курсу долара

Представники Нацбанку запевняють, що українцям не варто турбуватися за курс іноземної валюти

Фото: НБУ, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В НБУ вважають, що ситуація на валютному ринку стабільна

Фото: НБУ, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Останніми днями спостерігається зростання курсу долара на готівковому валютному ринку. Проте у Національному банку України (НБУ) завіряють, що ситуація залишається стійкою і контрольованою.

Про те, що відбувається з валютним ринком України, розповів заступник керівника НБУ Юрій Гелетій під час брифінгу.

Заступник голови НБУ зазначив, що нещодавні коливання курсу долара є абсолютно нормальними й не викликають побоювань. Гелетій підкреслив, що завдяки заходам НБУ, спостерігається скорочення спреду між офіційним та готівковим курсом. Якщо у червні минулого року різниця становила 20%, а на початку цього року 10%, то наразі вона складає всього близько 1,5%.

Що стало причинами зростання курсу долара

На зростання курсу долара вплинули припинення роботи зернового коридору, а також активні удари росіян по зерновій інфраструктурі та нашій логістиці. Однак НБУ підкреслює, що ситуація на безготівковому валютному ринку залишається позитивною, і населення більше продає валюту, ніж купує.

В Україні стійка ситуація на готівковому валютному ринку

Голова НБУ Андрій Пишний додає, що центробанк не розглядає зростання курсу як тривожний сигнал і впевнений у стабільності ситуації. Плани лібералізації валютного ринку залишаються незмінними.

Таким чином, Національний банк України спокійний стосовно ситуації на готівковому валютному ринку і продовжує моніторити ситуацію для забезпечення стійкості валютного ринку країни. Зростання курсу долара останніми днями вважається незначними коливаннями, які не впливають на загальний тренд.

Що робити з іноземною валютою, щоб зберегти свої гроші

Деякі експерти вважають, що валюта є надійнішою опцією для інвестицій, однак інші не згодні з таким твердженням. Фінансовий аналітик Олег Пендзин рекомендує проводити короткострокові інвестиції в гривні, оскільки банки пропонують вигідні відсотки по депозитах.

З іншого боку, аналітик Андрій Шевчишин вважає, що саме зараз є оптимальний час купувати іноземну валюту, особливо долар чи євро, оскільки восени курс зможе зрости.

Зараз багато інвесторів обирають долар чи євро для довгострокових інвестицій, але деякі аналітики пропонують розглянути інші варіанти, зокрема, інвестиції в готівковий євро через очікувану девальвацію долара до євро.

Експерти прогнозують, що восени іноземна валюта може зрости в ціні, тому не радять її продавати зараз. Теперішній курс визначають як найнижчий для покупки та створення заощаджень і рекомендують накопичити валюту, а потім заробити на її продажі в майбутньому.

Раніше ми повідомляли, що українці можуть добре заробити на депозитах. Також ми писали, з якими проблемами по кредитах стикаються українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.