Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зʼявилась нова шахрайська схема – як вберегти гроші від чужих рук

Іноді звичайні люди отримували прибуток, але це роблять лише для того, аби стимулювати їх вкладати ще більше коштів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Зловмисники створили веб-сайти схожі на відомі онлайн-біржі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти вигадали нову схему обману. Для цього вони у Києві відкрили офіс, де наймали людей для робити в шахрайських схемах. Співробітники повинні були виманювати гроші в українців за допомогою онлайн-бірж криптовалюти.

Про це пише сайт "СтопКор".

Якою схемою користувались аферисти

Зловмисники створили вебсайти схожі на відомі онлайн-біржі. Після цього вони телефонували до клієнтів і пропонували вкласти гроші в криптовалюту чи акції.

Зазвичай цими клієнтами стають випадкові люди, чиї мобільні номери є в базах даних.

Якщо жертва потрапила на гачок, то вона заходила на сайт аферистів і вводила усі дані своєї банківської карти. Після цього кошти просто списували з карти й ними заволодівали шахраї.

Іноді звичайні люди дійсно отримували прибуток. Це роблять для того, щоб стимулювати людей вкладати ще більше коштів. А от наступного разу, коли клієнт сплатить значно більшу суму, то аферисти не виходили на зв'язок.

Шахраї отримують непогані бонуси за ошуканих українців. Наприклад, якщо жертва сплачує 150 доларів, то працівник отримує 50 доларів, а якщо 250 доларів, то працівник отримує 70 доларів.

Саме тому варто бути уважним з пропозиціями від незнайомих людей. Також памʼятайте, що за жодних обставин не можна вводити особисті дані на сумнівних сайтах.

Ще одна шахрайська схема

Також раніше ми вже розповідали про те, що шахраї використовують різноманітні системи зламу і надсилають повідомлення, які містять вірусні коди. Завдяки їм можна отримати доступ до комп'ютера чи телефона жертви, а потім і до інтернет-банкінгу.

Це вже шахрайство вищого рівня. Воно в Україні поширене, але останнім часом втрачає свою актуальність, адже сам інтернет-банкінг достатньо захищений. ІТ-підрозділи кожної фінустанови дбають про безпеку свою та клієнтів. Тому це не так просто, – говорить юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський.

Більше – тут.

Як захистити свої гроші на картці?

Насправді аби не стати жертвою шахраїв, потрібно дотримуватися простих правил безпеки:

  • не тримайте PIN-код картки разом із самою карткою, його потрібно знати напам’ять;
  • не розголошуйте PIN-код і CVV2-код своєї платіжної картки третім особам. Ігноруйте запити надати цю інформацію навіть від працівників банку або представників правоохоронних органів;
  • регулярно змінюйте PIN-код картки. Але робити це потрібно через перевірений банкомат, який розташований всередині відділення банку.

Про інші лайфхаки читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що в Україні вигадали нову схему шахрайства для ВПО. Також ми писали, як українців дурять із квартирами. Більше про фінансові афери читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.