Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можете залишитися без копійки – як аферисти крадуть у вас кредитні кошти

Експерт запевняє, що здебільшого шахраї видають себе за працівників фінустанов

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Злодії вигадують нові схеми

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї продовжують "працювати" навіть під час війни. Тому не дивно, що вони з людей і досі виманюють гроші різними шляхами. Однак в Україні наразі існує дві найпоширеніші схеми.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші повідомив юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський.

Перша шахрайська схема

В Україні працюють так звані кол-центри. Аферисти телефонують, представляються працівниками банків і кажуть, що ваша картка буде заблокована, а вам потрібно терміново перерахувати всі кошти.

Інколи шахраї використовують спеціальні засоби телекомунікацій, що показують ніби там телефонує ПриватБанк або інший банк. Але інколи просто телефонують і кажуть: "Я представник банку. Вам потрібно зараз перерахувати гроші з вашої кредитної картки на певний рахунок. Зробіть це для того, аби вашу картку не заблокували й ви могли далі користуватися кредитними коштами".

Є варіант такий, що аферисти, які телефонують, взагалі не знають, яким банком користується жертва. Просто запитайте: "З якого банку ви телефонуєте" і нехай вони скажуть повну назву фінустанови.

Я не знаю жодного реального випадку, коли представники банку телефонували й казали, що треба перекинути кудись гроші. Тому цього робити не треба. Якщо у вас є сумніви, то краще телефоном скажіть, що ви зʼясуєте все у відділенні свого банку, а потім так і зробіть, – говорить експерт.

Друга шахрайська схема

Також шахраї використовують різноманітні системи зламу і надсилають повідомлення, які містять вірусні коди. Завдяки їм можна отримати доступ до комп'ютера чи телефона жертви, а потім і до інтернет-банкінгу.

Це вже шахрайство вищого рівня. Воно в Україні поширене, але останнім часом втрачає свою актуальність, адже сам інтернет-банкінг достатньо захищений. ІТ-підрозділи кожної фінустанови дбають про безпеку свою та клієнтів. Тому це не так просто, – додає експерт.

Як захистити свої гроші на картці?

Насправді аби не стати жертвою шахраїв, потрібно дотримуватися простих правил безпеки:

  • не тримайте PIN-код картки разом із самою карткою, його потрібно знати напам’ять;
  • не розголошуйте PIN-код і CVV2-код своєї платіжної картки третім особам. Ігноруйте запити надати цю інформацію навіть від працівників банку або представників правоохоронних органів;
  • регулярно змінюйте PIN-код картки. Але робити це потрібно через перевірений банкомат, який розташований всередині відділення банку.

Про інші лайфхаки читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що в Україні вигадали нову схему шахрайства для ВПО. Також ми писали, як українців дурять із квартирами. Більше про фінансові афери читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.