Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні вигадали нову схему шахрайства для ВПО – як не стати жертвою зловмисників

Розповідаємо, як українці можуть потрапити на гачок шахраїв, навіть самі того не розуміючи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї створюють сайти, на яких українці нібито можуть отримати грошову допомогу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні шахраї вигадали нову схему, за якою виманюють гроші у внутрішньо переміщених осіб. Вони створюють різноманітні сайти, які дуже схожі на платформи для оформлення соціальних виплат, тому українцям потрібно бути дуже обачними, коли вони натикаються на повідомлення з анонсами про нову допомогу.

Про це розповів заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Бородай в ефірі телемарафону Суспільне.

За якою схемою працюють шахраї?

За його словами, зловмисники створюють фішингові сайти, які схожі, наприклад, на сайт Червоного Хреста, та просять перерахувати гроші на якийсь рахунок або банківську карту, нібито отримати гроші можна лише таким способом. Люди, які залишилися без роботи, житла та були вимушені переїхати в інше місто, потребують допомоги, тому навіть не думають, що їх можуть обманути.

"У квітні була ситуація з міжнародним комітетом Червоного Хреста. Шахраї розмістили на фішинговому сайті та Facebook статтю щодо виплати у розмірі 148 000 гривень ВПО, але вказали, що отримати цю грошову допомогу можна лише після поповнення картки на 350 гривень", – розповів Олексій Бородай.

Для пошуку нових жертв шахраї зазвичай використовують такі соцмережі:

  • Instagram;
  • Facebook;
  • різноманітні Telegram-канали.

Про що попереджають українців?

Олексій Бородай зазначив, що вся інформація про отримання будь-якої грошової допомоги знаходиться виключно на офіційних сайтах державних органів та міжнародних організацій. Так, на офіційному ресурсі у внутрішньо переміщених осіб можуть запитати анкетні дані та номер банківського рахунку для того, аби перерахувати кошти. Проте, організації ніколи не потребують надати дані щодо банківської картки.

"У жодному разі не надавайте номер банківської картки, CVV-код та PIN-код до вашої картки. Про будь-які випадки шахрайських дій негайно повідомляйте до Національної поліції. Шахраї бачать, що люди потребують допомоги й користуються цим", – каже заступник міністра.

Щоб не потрапити на гачок зловмисників, українцям, які хочуть зберегти свої гроші та дійсно отримувати реальну допомогу, варто моніторити лише офіційні сайти міжнародних організацій. Посилання на такі ресурси та всю важливу інформацію щодо допомоги ВПО можна знайти на сайті Міністерства реінтеграції.

Раніше ми розповідали, як українців дурять із квартирами. Також ми писали, як шахраї ошукують українців за допомогою дронів. Більше про фінансові афери в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.