Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні ухвалили рішення щодо виплат військовим – які суми прийдуть у серпні

Уряд прийняв постанову щодо виплат грошового забезпечення курсантам, строковикам тощо за два місяці

Фото: zoda.gov.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курсантам і строковикам виплатять гроші за 2 місяці

Фото: zoda.gov.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відбулося позачергове засідання уряду, на якому ухвалили рішення виплатити курсантам, строковикам, обмежено придатним, виведеним поза штат, інструкторам навчальних центрів грошове забезпечення одразу за два місяці. Також важливі зміни стосуються бойових виплат представникам Національної гвардії та ДПСУ.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Він уточнив, що раніше не було відповідних роз’яснень щодо порядку виплат коштів. Але після багатьох звернень уряд таки прийняв постанову, яка забезпечить курсантів, строковиків, обмежено придатних, виведених поза штат, інструкторів навчальних центрів коштами за два місяці – червень та липень.

Тобто за строкову військову службу прийде нарахування в розмірі 12 000 грн, курсанти одразу отримають 4 700 грн.

Олексій Гончаренко також додав, що відповідні бойові виплати повернуть прикордонникам і представникам Національної гвардії України.

Як зауважив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, доплати під час війни будуть отримувати всі, хто долучився до захисту Батьківщини.

"На час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тисяч грн щомісяця. Для осіб, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 тисяч грн. А для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях – 100 тисяч грн", – уточнив він.

Як змінювалися виплати військовим

У лютому 2023 року уряд кардинально змінив підхід до нарахування грошового забезпечення військовослужбовців. До того часу всі, хто перебував у тилу, мав право на 30 тисяч грн. Мова про службовців Сил оборони, зокрема поліцейських, співробітників НАБУ, Держспецзв’язку тощо. За участь у бойових діях на фронті передбачалася винагорода в розмірі 100 тисяч грн.

Але з 1 лютого 30 тисяч виплачували тільки тим, хто виконував бойові завдання згідно з наказами. Плюс надбавка належала особам, відрядженим до військових адміністрацій у районах ведення воєнних дій.

Водночас законопроєкт №8212, вже ухвалений і підписаний президентом Володимиром Зеленським, змінив деякі норми та передбачив щомісячні виплати в розмірі 100 тисяч грн для поранених осіб, які перебувають на лікуванні, і полонених/зниклих безвісти.

Тим, кого визнали непридатними до військової служби і зарахували в розпорядження командирів, призначили додаткову виплату 12 тисяч грн. Але мова про доплати поліцейським та особам рядового й начальницького складу служби цивільного захисту в документі не йшла.

Інструктори отримуватимуть мінімальну виплату в розмірі 15 тисяч грн і максимальну 30 тисяч грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що повістки стануть непотрібними та розповідав, які правила мобілізації пропонують змінити в Раді. Також ми повідомляли, як підтвердити відстрочку та коли загрожує штраф.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.