Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістки стануть непотрібними? Які правила мобілізації пропонують змінити в Раді

Розбиралися, які "новинки" для військовозобов'язаних пропонують у парламенті та для чого військкоматам номери телефонів та електронні адреси чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До військоматів хочуть викликати телефоном та через інтернет

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації чоловіків у віці від 18 до 60 років можуть викликати до ТЦК шляхом вручення повісток. У Раді пропонують "новинку" – там хочуть зобов’язати усіх чоловіків з’являтися до військкоматів добровільно.

Відповідний законопроєкт № 9566 від 7 серпня 2023 року був зареєстрований в Раді, а 8 серпня документ вже передали на розгляд народних обранців.

Про що йдеться в документі

Автор законопроєкту депутат від Слуги народу Мазураш Георгій пропонує змусити чоловіків добровільно приходити до ТЦК без повісток під час загальної мобілізації.

"Метою законопроєкту є підвищення мотивації до захисту Вітчизни та оптимізація мобілізаційної діяльності для досягнення комплексного позитивного результату у справі зміцнення обороноздатності держави", – зазначено в документі.

У пояснювальній записці його автор запевняє, що ухвалення законопроєкту"дозволить підвищити мотивацію громадян до захисту Вітчизни, оптимізувати мобілізаційну діяльність з метою залучення до військових підрозділів вмотивованих патріотів, зняття непотрібної зайвої соціальної напруги, сприяння підтримці та зміцненню вітчизняної економіки та, відповідно, і обороноздатності держави".

Він зазначив, що для складання законопроєкту проводилися консультації із виборцями та представниками ТЦК.

Законопроєктом №9566 пропонується внести зміни до закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Законопроєкт пропонує доповнити пункт 11 статті, абзацом про те, щоб призовники, військовозобов'язані й резервісти протягом семи діб мають з’явитись за місцем перебування на військовому обліку до ТЦК для уточнення облікових даних після оголошення про загальну мобілізацію в Україні.

Викликати чоловіків через Інтернет та телефоном

Крім того, ТЦК пропонується проводити уточнення даних про військовозобов'язаних — вони повинні будуть обов'язково вказувати свій номер телефону та адресу електронної пошти.

"Повідомити запитані відповідними Центрами облікові дані через поширені публічно (розміщені на офіційних сайтах, сторінках у соціальних мережах) контактні телефони, адреси електронної пошти", — йдеться в законопроєкті.

При цьому законодавство передбачає, що чоловіки під час мобілізації повинні з'явитися до ТЦК після отримання підписаної та заповненої начальником ТЦК повістки (з датою, часом, місцем куди прийти, ПІБ військовозобов'язаного та мокрою печаткою).

Яке покарання може бути за неявку у військкомат

Після отримання повістки особа зобов'язана з'явитися у ТЦК та СП. Це стосується і тих, хто не підлягає мобілізації. В такому разі вони мають надати документи, які підтверджують підстави для звільнення від військової служби. Якщо людина не з'явилася до військкомату, то вона може понести кримінальне або адміністративне покарання.

Згідно зі ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від військової служби після медкомісії може призвести до позбавлення волі на 3-5 років.

Якщо призовнику стало відомо про необхідність з'явитися до ТЦК під час телефонної розмови та є докази виклику, його можуть оштрафувати до 8 500 грн або направити на виправні роботи строком до 1 року.

За неявку до ТЦК для визначення військового призначення у воєнний час, згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, може бути накладений штраф у розмірі 3 400−5 100 грн та застосоване доставлення до ТЦК.

Раніше ми повідомляли, чому у військових можуть бути труднощі при проходженні ВЛК. Також ми писали, чи законно роздавати повістки біля храмів та церков.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.