Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський підписав закон про відпустки і виплати військовим – що він передбачає

Відповідний законопроєкт схвалили в цілому 28 червня під час засідання Верховної Ради, тепер його підписав Володимир Зеленський

Фото: скрін, УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Володимир Зеленський підписав закон про виплати військовим

Фото: скрін, УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський 30 червня підписав закон про виплати військовослужбовцям і відпустки. Тепер за військовими остаточного закріпили виплати додаткового грошового забезпечення.

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради.

28 червня за зміни схвально проголосували 311 народних депутатів. Питання фінансових винагород військовослужбовцям давно стояло на порядку денному, неодноразово вносилися оновлення.

Відповідно до тексту закону, українські службовці мають право на виплати в розмірі від 30 000 до 100 000 гривень, якщо виконують бойові завдання. Також на законодавчому рівні закріплені такі нарахування:

  • особам у звʼязку із пораненням, яких зарахували у розпорядження відповідного командира – 20 100 гривень;
  • за строкову військову службу – 6 000 гривень;
  • курсантам – 2 350 гривень;
  • інструкторам у військових частинах – від 15 000 до 30 000 гривень.

Важливо, що новий закон передбачив збільшені відпустки. Відтепер службовці мають право на щорічний відпочинок терміном 30 календарних днів. До підписання всі військові могли відлучитися тільки на 10 днів (не враховуючи час на дорогу).

Курсантам надали канікулярну відпустку 10 днів (взимку) та 20 днів (влітку). Під час особливого періоду вони взагалі не могли розраховувати на відпочинок, а в мирний час мали зимову відпустку 15 днів, літню – 30 днів.

Строковики відтепер можуть отримати 30 днів відпустки, хоча до підписання не мали нічого. А в мирний час термін становив 10 днів.

Інші основні зміни включають заборону долучати до бойових дій осіб без базової загальновійськової підготовки чи досвіду. Плюс законом удосконалили процедури направлення українців на лікування чи їх звільнення зі служби.

Кого можуть мобілізувати влітку

В Україні цього літа мобілізації підлягають такі особи:

  • резервісти;
  • військовозобов'язані;
  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;
  • придатні за станом здоров’я;
  • чоловіки від 18 до 27 років, якщо раніше проходили строкову службу.

Водночас нагадаємо, що уряд скасував право на відстрочку деяким військовозобов’язаним. Мова про людей, які повинні піклуватися про родичів з інвалідністю. Раніше було неважливо, чи має чоловік (жінка) інших членів сім’ї, які би могли взяти на себе догляд. Тепер же відстрочка можлива за умови, що у військовозобов’язаного відсутні повнолітні та працездатні брати/сестри, які по законодавству повинні піклуватися про батька/матір з інвалідністю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям скасували право на відстрочку та розповідав, які можуть бути наслідки. Також ми повідомляли, чи можуть призвати на службу чоловіків до 25 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.