Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні — як підтвердити відстрочку та коли загрожує штраф

Юрист пояснив тонкощі отримання відстрочки від армії та уточнив, як бути у разі зміни облікових даних військовозобов'язаного

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Про зміну облікових даних варто відразу повідомляти до ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні півтора року тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Згідно з правилами військового обліку, чоловіки мають особисто повідомляти ТЦК про зміну своїх персональних даних.

Адвокат Антон Маринич детально пояснив, що слід враховувати під час зустрічі з військовим комісаром та візиту до ТЦК.

У семиденний термін слід повідомляти військкомат про зміну персональних даних. А якщо було втрачено військово-обліковий документ, то повідомити про це треба якнайшвидше.

"Якщо ціль походу до військкомату полягає в отриманні відстрочки, тоді потрібно підготувати документи, які підтверджують право на відстрочку", – пояснює юрист.

Відстрочка від армії: які документи потрібні

Для отримання відстрочки треба підготувати такі документи:

  • Паспорт або інший документ, що посвідчує вашу особу. В умовах воєнного стану кожна особа зобов’язана при собі мати такий документ або скористатись застосунком "Дія";
  • Військово-обліковий документ. Здебільшого це військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Військкомат, за результатами розгляду документів про відстрочку, може проставити відповідну відмітку в такому документі;
  • Безпосередньо документи, що надають право на відстрочку. Зробити їхні копії та взяти із собою оригінали, щоб їх пред’явити. Якщо немає можливості пред’явити оригінал, тоді оптимально буде зробити нотаріально засвідчені копії таких документів. Працівники військкомату мають бути впевнені в достовірності таких документів.

Які документи потрібні, якщо змінились облікові дані

Якщо ви вирішили оновити свої облікові дані, в такому випадку треба надати до ТЦК документи, які містять інформацію про такі зміни.

В особовій справі військовозобов'язаного зберігається така інформація:

  • місце проживання та місце перебування;
  • відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників;
  • відомості про сімейний стан особи та членів її сім’ї;
  • реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
  • відомості про зайнятість (місце роботи);
  • відомості про освіту та спеціальність;
  • відомості про стан здоров’я;
  • відомості про розгляд судом кримінальної справи, вирок, який набрав законної сили;
  • відомості про наявність (відсутність) судимості.

Щодо змін в перелічених облікових даних, то повідомляти про них також потрібно свого роботодавця.

Які штрафи за невчасну подачу даних до ТЦК

Юрист нагадав про те, що згідно з українським законодавством, невчасне повідомлення ТЦК та СП про зміну облікових даних призовника, військовозобов’язаного або резервіста може бути підставою для накладення штрафу за порушення оборонного законодавства у розмірі від 3 400 грн до 5 100 грн, а на роботодавців – від 5 100 до 8 500 грн.

Яке покарання може бути за неявку у військкомат

Раніше ми писали, що після отримання повістки особа зобов'язана з'явитися у ТЦК та СП. Це стосується і тих, хто не підлягає мобілізації. В такому разі вони мають надати документи, які підтверджують підстави для звільнення від військової служби. Якщо людина не з'явилася до військкомату, то вона може понести кримінальне або адміністративне покарання.

Згідно зі ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від військової служби після медкомісії може призвести до позбавлення волі на 3-5 років.

Якщо призовнику стало відомо про необхідність з'явитися до ТЦК під час телефонної розмови та є докази виклику, його можуть оштрафувати до 8 500 грн або направити на виправні роботи строком до 1 року.

За нез'явлення до ТЦК для визначення військового призначення у воєнний час, згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, може бути накладений штраф у розмірі 3 400−5 100 грн та застосоване доставлення до ТЦК.

Раніше ми повідомляли, чому у військових можуть бути труднощі при проходженні ВЛК. Також ми писали, чи законно роздавати повістки біля храмів та церков.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.