Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні пом'якшили деякі валютні обмеження: які зміни запровадив НБУ

Розповідаємо, які валютні обмеження послабив регулятор та що це означає

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ поступово пом'якшує валютні обмеження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України з 16 вересня 2023 року пом'якшує певні валютні обмеження, які було запроваджено 24 лютого 2022 року. Зокрема йдеться про продаж готівкової іноземної валюти та переказ коштів за кордон.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Які валютні обмеження було пом'якшено

Продаж готівкової іноземної валюти

Нацбанк з 16 вересня 2023 року розширює можливості для банківських та небанківських фінансових установ здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти.

Таким чином, під час розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку фінустанова може продати на валютному ринку, враховуватимуться залишки коштів готівкової іноземної валюти, яка обліковувалася в касі цих установ станом на 13 квітня 2022 року.

Тобто, здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти дозволяється в межах суми, яка визначається з таких складових:

  • сума залишків готівкової іноземної валюти станом на 13 квітня 2022 року;
  • обсяг перевищення купівлі готівкової іноземної валюти над обсягом її продажу за всіма іноземними валютами, що розраховується, починаючи з 13 квітня 2022 року та протягом наступних операційних/робочих днів;
  • 120% від обсягу купівлі безготівкової іноземної валюти у фізичних осіб за всіма іноземними валютами, що розраховується починаючи з 13 квітня 2022 року та протягом наступних операційних/робочих днів.

Транскордонні перекази для оплати медичних послуг

Регулятор розширив перелік медичних послуг, для оплати яких фізичним особам дозволено переказувати кошти за кордон. Йдеться про послуги з реабілітації, придбання протезів, їх встановлення, сервісне обслуговування та ремонт.

Погашення реструктуризованих зовнішніх боргів

Тепер у державних підприємств та господарських товариств, 100% акцій яких належать державі, є можливість переказувати кошти за кордон для виконання зобов’язань перед нерезидентом за кредитом чи позикою, які були реструктуризовані на умовах, погоджених Кабміном.

Також дозволяється здійснювати й інші платежі за кордон, які пов'язані з обслуговуванням реструктуризованих зобов’язань. Як пояснили в НБУ, такі зміни сприятимуть належному завершенню реструктуризації зовнішньої заборгованості державними установами.

Зниження облікової ставки

Нацбанк з 15 вересня 2023 року знизив показник облікової ставки до 20%. Основними причинами такого рішення є ситуація з курсом валют в Україні та швидкі темпи зниження інфляції.

Завдяки сповільненню інфляції регулятор має змогу продовжити цикл зниження облікової ставки, щоб зберегти для українців привабливість гривневих заощаджень.

Раніше ми розповідали, що НБУ хоче скасувати фіксований курс долара. Також ми писали, які повноваження хочуть розширити для Нацбанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.