Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть підвищити зарплати: що потрібно зробити роботодавцям

Розповідаємо про зміни у зарплатах для українців, які відбудуться вже у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям проіндексують зарплати у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році українцям, крім пенсій, проіндексують зарплати. У 2023 році роботодавці могли не перераховувати працівникам зарплати, оскільки держава звільнила їх від такого обов'язку.

Про це повідомили у Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Індексація зарплат: що відомо

Зазначається, що у 2024 році індексація зарплат передбачена у законі "Про Держбюджет-2024". Згідно зі статтею 39 закону, обчислення індексу споживчих цін для здійснення індексації доходів українців має відбуватися наростаючим підсумком, починаючи з січня 2024-го.

В урядовій постанові №1078 вказується, що грошові доходи громадян повинні здійснюватися в рамках індексації з першого числа місяця, що йде за місяцем, коли офіційно з'явився індекс споживчих цін. Цю інформацію Державна служба статистики публікує щомісяця, не пізніше 10 числа.

Тобто базовий місяць, у якому відбувається індексація зарплат — грудень 2023 року, адже нарахування індексації поновили з 1 січня 2024-го.

Що відбувається з зарплатами зараз

Станом на грудень 2023 року середній рівень зарплат в Україні перебував на позначці у 19 тисяч гривень, хоча є області, де рівень доходу вищий або нижчий.

Так, у лідерах за розмірами зарплати залишаються Київ, Львів і Дніпро. А ось у Харківській та Одеській областях змін із зарплатами не відбулося.

Щодо конкретних вакансій, то лідерами за заробітком були такі категорії:

  • топменеджмент, керівництво вищої ланки – 40 тисяч гривень;
  • нерухомість – 35 тисяч гривень;
  • продаж, закупівля – 25 тисяч гривень;
  • маркетинг, реклама, PR – 22,5 тисячі гривень;
  • управління персоналом – 22 тисячі гривень.

Як зміняться зарплати у 2024 році

У Національному банку кажуть, що українці можуть сподіватися на зростання свого доходу цього року. Перша заступниця керівника НБУ Катерина Рожкова пояснювала, що підставою для цього є тенденція сповільнення у процесі пошуку кваліфікованих спеціалістів.

У 2023 році роботодавцям було важко знайти необхідних спеціалістів, адже цьому заважала загальна мобілізація та масовий виїзд громадян за кордон. Тож не виключено, що в наступні місяці, враховуючи дефіцит кадрів, підприємствам доведеться збільшувати зарплати, щоби утримати на посадах висококваліфікованих осіб.

Раніше ми писали, які професії в Україні стануть популярними після війни. Також ми розповідали, кому роботодавці пропонують зарплату у розмірі 500 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.