Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть остаточно легалізувати крипту – що про це варто знати

Україна може стати першою в Європі країною, де імплементували європейські правила регулювання віртуальних активів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Криптовалюта в Україні незабаром може стати офіційною

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Криптовалюта в Україні вже незабаром може стати ще популярнішою. Усе тому, що Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку 14 червня 2023 року представить законопроєкт про оподаткування криптоактивів з оновленим текстом закону "Про віртуальні активи".

За інформацією видання Forbes, якщо документ у вересні схвалять депутати Верховної Ради — Україна буде першою в Європі країною з імплементованими європейськими нормами регулювання віртуальних активів МіСА.

"Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він уже з 2024 року", — зазначив представник Національної комісії Юрій Бойко.

Що з податками

Отже, якщо депутатам нічого не завадить проголосувати за законопроєкт, держава офіційно отримає можливість оподатковувати операції з криптовалютами. Очікується, що розмір податку становитиме 18% від інвестиційного прибутку, а розмір військовий збору — 1,5%. Податки сплачуватимуть лише ті інвестори, які отримують прибуток та володіють активами до 365 днів.

Так, якщо віртуальний актив придбали, наприклад, за 10 тисяч гривень, а з наступного продажу заробили 11 тисяч — оподатковуватиметься 1 тисяча грн різниці.

Які ще зміни плануються:

  • ринок криптовалют регулюватиметься Нацбанком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР);
  • віртуальні активи розділять на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів, інші віртуальні активи;
  • для випуску токенів з прив’язкою до активів на торгах емітент має бути авторизованим в НКЦПФР як юридична особа.

"Після ухвалення закону обіг віртуальних активів в Україні буде повністю регульований, криптовалюти будуть легалізовані", — підкреслив Юрій Бойко.

Як працюватиме крипторинок в Україні

Нещодавно директор Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Марчук розповідав, що криптовалютний ринок функціонуватиме за прикладом європейських країн.

"Регламент має враховувати певні правові реальності, зокрема наявність двох регуляторів (НБУ та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) і відповідний поділ сфер регулювання ринку фінансових послуг між ними", – зазначив він.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як правильно та безпечно купити криптовалюту в Україні. Також ми розповідали, хто з мільярдерів не вірить у подальше існування криптовалюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.