Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стандарти ЄС та українська реальність: в НБУ пояснили, як працюватиме крипторинок

На думку директора Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсена Макарчука, діяльність криптовалютного ринку має бути прозорою і за європейськими стандартами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Криптовалютний ринок в Україні працюватиме за принципами, визначеними у НБУ

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український ринок віртуальних активів має працювати за європейськими нормами. При цьому потрібно враховувати особливості національної правової та фінансової системи.

Як повідомляє пресслужба Національного банку, регулятор готовий працювати у цьому напрямку спільно з іншими регуляторами.

За словами директора Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсена Макарчука, впроваджувати стандарти для роботи криптовалютного ринку планують за прикладом європейських країн.

"Регламент має враховувати певні правові реальності, зокрема наявність двох регуляторів (НБУ та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) і відповідний поділ сфер регулювання ринку фінансових послуг між ними", – зазначив він.

Загалом в Нацбанку вважають, що криптовалютний ринок повинен працювати прозоро, а всі учасники мають бути переконані, що їхні права захищені.

"Тобто регулювання має бути приведено до національних реалій, але це не суперечить тому, що концептуально ми маємо йти до одного з ЄС стандарту", – підкреслив Арсен Макарчук.

Для чого НБУ планує впровадити е-гривню?

У Національному банку вважають, що після офіційного запуску безготівковою гривнею можна буде користуватися для:

  • роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Раніше у НБУ пояснили, у якій валюті українцям краще не зберігати заощадження. Також ми писали, чому люди усе менше вірять у цифрове інвестування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.