Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким військовим можуть повернути виплати? Що відомо

Законопроєкт вже зареєстрували, однак він ще не набрав чинності

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни пропонують ввести на період воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським військовим скасували додаткові виплати – 30 000 гривень. Виходить, що зараз можуть отримати 100 000 гривень ті, хто несуть службу в гарячих точках та 50 000 гривень — для військових, які виконують бойові завдання у складі органу військового управління або інших штабів. Однак не всі залишилися задоволені такими змінами, а тому у ВРУ зареєстрували законопроєкт №9071.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Законопроєкт №9071 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Він вже пройшов реєстрацію.

За словами юриста Володимира Крекотеня, законопроєкт передбачає виплату додаткової винагороди у розмірі 30 000 гривень щомісячно для всіх військовослужбовців.

Виходить, що владі запропонували повернути додаткові 30 000 гривень усім військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу служби цивільного захисту та поліціянтам, незалежно від завдань або районів проходження служби.

Та зверніть увагу, що ці зміни не стосуються курсантів, адже в них теж нещодавно забрали надбавку.

Таку норму пропонують ввести на період воєнного стану. Однак зараз законопроєкт ще не набрав чинності.

Грошова допомога військовим по інвалідності

Сума виплат залежить від встановленого прожиткового мінімуму та групи інвалідності. Якщо інвалідність настала в результаті поранення або захворювання під час виконання бойового завдання, розмір виплат становитиме:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

Хто буде мобілізований після строкової служби

Військовозобов'язані, звільнені зі строкової служби, протягом 5 днів з дня звільнення зобов’язані прибути до відповідного ТЦК для розв'язання наступних питань:

  • взяття на військовий облік;
  • призову на військову службу під час мобілізації на особливий період;
  • прийняття на військову службу за контрактом;
  • звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

Отже, з тексту законопроєкту випливає, що ті, хто не скористаються правом на відстрочку, знову можуть бути мобілізованими на загальних підставах.

На думку нардепів, якщо такий закон схвалити, держава не втратить підготовлених молодих бійців, яких зможе залучити в контрнаступі, який готується.

Раніше ми писали, які зміни 2023-го можуть торкнутися бюджету кожного українця. Крім того, сайт Pro Гроші розповідав, що в українській армії змінилися правила – що потрібно знати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.