Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим у 2023 році: чи позбавлять винагороди тих, кого відправили на ротацію

З'ясовували, чи мають право на додаткову допомогу бійці ЗСУ, які поїхали з зони бойових дій на ротацію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У лютому 2023 року дещо змінився порядок здійснення виплат військовослужбовцям Сил оборони та МВС. Однак розмір винагороди залишився незмінним для тих бійців, які безпосередньо беруть участь у бойових діях.

Сайт Pro Гроші розбирався, чи можуть залишитися без додаткової винагороди військові, яких відправили на ротацію.

За словами начальника управління соціальної підтримки – начальника грошового забезпечення Міноборони полковника Олега Рогаля, з 1 лютого за новим порядком нарахування грошової винагороди виплати залежать від того, в якому регіоні перебуває військовий та яка в нього складність бойових завдань.

Однак, трапляються випадки, коли підрозділ, який раніше перебував на передовій, потім був переведений поза межі фронту, але все ще залишився у складі угруповань Сил оборони або в резерві головнокомандувача. Саме тому бійці, які входять до цього підрозділу, й надалі можуть виконувати спеціальні або бойові завдання.

У тому випадку, якщо такі завдання виконуються, то, навіть перебуваючи поза межами ведення бойових дій, військовослужбовці цього підрозділу, який вивели з передової, матимуть право на отримання додаткової винагороди, яка становить 30 тисяч гривень на місяць.

Що таке ротація

Ротація – це регулярна заміна або взаємозаміна особового складу, підрозділів або військових частин, які виконують завдання у важких, складних або несприятливих умовах через певний час. Цей захід широко практикується в умовах ведення бойових дій.

У чому різниця між доплатами військовим

Сайт Pro Гроші детально пояснював, хто з військових має право на доплати під час воєнного стану:

  • 100 тисяч гривень отримують за безпосередню участь у боях на лінії зіткнення, потрапляння в полон та за поранення під час бою або виконання обов’язків;
  • 50 тисяч гривень виплачуватимуть тим, хто виконує бойове завдання у складі військового органу управління. Генштаб і головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме та територія, на якій виконується завдання;
  • 30 тисяч гривень зможуть отримувати ті, хто виконує спеціальні бойові завдання.

Крім військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на лінії зіткнення, 100 тисяч гривень також отримують за час виконання бойових завдань:

  • військовослужбовці ракетних військ і артилерії;
  • льотчики за час виконання польотів у районах ведення бойових дій;
  • моряки;
  • військові медики;
  • зенітно-ракетні війська і протиповітряні війська, які виконують завдання в районі проведення бойових дій.

Кому не передбачені винагороди

  • на період навчання за кордоном виплата додаткової винагороди військовослужбовцям не передбачена, навіть 30 тисяч гривень;
  • курсанти, які навчаються в Україні, не будуть отримувати додаткові виплати, якщо вони не задіяні до виконання бойового завдання чи розпорядження;
  • не передбачена винагорода для ІТ-військ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації. Також ми повідомляли, що родини загиблих держслужбовців та медиків отримають грошову допомогу, та розповідали, скільки їм виплатять.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.