Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські військові залишилися без лікарняних – які виплати отримають захисники

Пояснюємо, чи варто переживати пораненим чи хворим бійцям за гроші під час лікування

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Військовим не слід засмцчцватись через лікарняний

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським військовим не виплачують так звані "лікарняні" від Фонду соціального страхування, які отримують наймані працівники та самозайняті особи.

У Фонді вирішили пояснити, що виплатять захисникам замість цього і чому їм не оплачується лікарняний.
Насправді, військовим не варто обурюватись і переживати, адже замість виплат від Фонду, за ними зберігається грошове забезпечення та передбачені додаткові виплати на час воєнного стану.

Отже, коли військовий отримує поранення, чи його вражає якась хвороба, він або вона отримують грошове забезпечення за останніми займаними посадами за період звільнення від виконання службових обов’язків, такі правила поширюються і на відпустку у зв’язку з лікуванням.

Зазначається, що гроші виплачуватимуть на підставі наказу керівника того чи іншого військовослужбовця, тож окремо оформлювати електронний лікарняний хворому не потрібно. Не потрібно також подавати заяву у Фонд соціального страхування.

Додаткова виплата

На період дії в країні воєнного стану для захисників, які перебувають на стаціонарному лікуванні у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, встановлюється додаткова грошова винагорода у розмірі до 100 тис. грн.

Також враховується час переміщення з одного лікарняного закладу до іншого.

Якщо військовослужбовець перебуває на лікуванні з інших причин, а не через травму (контузію), яка була отримана в бою, додаткова виплата становитиме 30 тис. грн.

Виплати за поранення

Окрім компенсації на час лікування, держава передбачила компенсації на випадок настання інвалідності.

Розмір виплат бійцям ВСУ залежить від ступеню тяжкості поранення:

  • за 1 групу інвалідності – 992 400 гривень (400-кратний прожитковий мінімум);
  • за 2 групу інвалідності – 744 300 гривень (300-кратний прожитковий мінімум);
  • за 3 групу інвалідності – 620 250 гривень (250-кратний прожитковий мінімум).

Зауважте, що гроші виплачуються тільки у випадку, якщо одна з груп інвалідностей була отримана військовим після поранення (зокрема, контузії, травми або каліцтва) або захворювання, отриманого у зв’язку із виконанням обов’язків військової служби та не стосується строковиків.

Якщо військовий сам наніс собі травму, отримав її у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або навмисно неправильно подав відомості для призначення допомоги – гроші він не отримає.

Раніше ми також писали, що буде із зарплатами українців до кінця 2022 року і розповідали, як українцям отримати компенсацію за житло, яке зруйнувала війна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.