Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які виплати отримують бійці ЗСУ за поранення

Детально про процедуру отримання спеціальних грошових виплат пораненим військовим

Фото: НБУ, Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

Виплати залежать від виду та сили поранення

Фото: НБУ, Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

Війна кардинально змінила підхід до виплат військовим, які боронять Україну. Зокрема було змінено розміри компенсацій за отримане поранення і призначено новий вид грошової допомоги.

Відповідні зміни були ухвалені Кабінетом міністрів ще 1 квітня 2022 року.

Оновлена постанова Уряду передбачає, що держава виплатить по 100 тисяч гривень додаткової винагороди захисникам та захисницям, які у зв’язку з отриманим на фронті пораненням перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров'я, а також:

  • військовим, захопленим у полон або тим, які стали заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні;
  • військовим, що загинули, або померли внаслідок отриманих травм чи поранень (за весь місяць, у якому особа загинула).

Виплати за настання інвалідності

Якщо військовий отримав поранення, яке призвело до незворотних проблем зі здоров’ям, відповідно до положень Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", він або вона має право на встановлення інвалідності та отримання одноразової грошової допомоги.

Розмір виплати бійцям ЗСУ залежить від ступеню важкості наслідків поранення або контузії і розраховується таким чином:

  • за 1 групу інвалідності – 992 400 гривень (400-кратний прожитковий мінімум);
  • за 2 групу інвалідності – 744 300 гривень (300-кратний прожитковий мінімум);
  • за 3 групу інвалідності – 620 250 гривень (250-кратний прожитковий мінімум).

Ці гроші виплачують у тому випадку, коли військовослужбовцю встановили одну з трьох груп інвалідності, що настала внаслідок поранення (зокрема, контузії, травми або каліцтва) або захворювання, отриманого у зв’язку із виконанням обов’язків військової служби, зокрема після звільнення зі служби. Однак варто зауважити, що ці виплати не стосуються військовослужбовців строкової служби.

Коли гроші можуть не виплатити?

Навіть отримана інвалідність не є 100% гарантією того, що боєць отримає вищезазначені кошти. Виплату можуть скасувати, якщо встановлять, що встановлена інвалідність стала наслідком таких дій:

  • вчинення військовим кримінального або адміністративного правопорушення;
  • вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження або самогубства;
  • подання ним завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати допомоги.

Куди звертатися?

Процедура отримання коштів також не з простих. Військовий має звернутися у обласний військовий комісаріат або військову частину із пакетом документів, які надсилаються на розгляд у Департамент фінансів Міністерства оборони, після чого і ухвалюється рішення.

Після його прийняття, кошти надійдуть до обласного військового комісаріату (військової частини), до якого були подані документи, після чого їх виплатять безпосередньо отримувачам.

Серед документів має бути відповідна заява на виплату коштів, копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення факту інвалідності, копія довідки ВЛК, свідоцтва про хворобу та копія довідки командира військової частини про причини та обставини поранення.

Окрім цього варто підготувати витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а військовослужбовцям строкової потрібно принести копію військового квитка, також знадобляться копії сторінок паспорта з даними про ПІБ, місце реєстрації і копія ідентифікаційного коду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.