Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські обмінники запрацюють по-новому — що хочуть змінити у Нацбанку

Національний банк України незабаром може посилити вимоги щодо роботи обмінників. Пояснюємо, що зміниться

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні штрафуватимуть обмінники, якщо вони не будуть обмінювати трохи пошкоджені купюри

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні зобов'язали усі обмінні пункти брати на обмін трохи пошкоджені та застарілі доларові купюри, зокрема, купюри випуску до 1996 року. Крім того, додаткові комісії за обмін таких грошей, які запровадили обмінники, є незаконними.

Як повідомив депутат Данило Гетманцев, якщо обмінники порушуватимуть ці правила, їм загрожує покарання.

Наприклад, обмінники позбавлятимуть ліцензій, якщо вони вимагатимуть додаткову комісію або відмовлятимуться обмінювати купюри. Він також попросив обмінні пункти не забувати, що в країні війна, а критерії, за якими обмінники визначають "зношені" купюри – "навіть помʼяті або з малесенькими цяточками у куточку" – несправедливі та незаконні.

За його словами, запроваджені правила дорого коштуватимуть обмінникам. Їх просто позбавлять ліцензії і вони більше не зможуть працювати.

"Нацбанк вже знає про цю проблему. А громадян прошу повідомляти мені у телеграм канал про факти безпідставної відмови від обміну валют та/або вимагання обмінниками додаткових комісій", – підкреслив Гетманцев.

Які долари не можна обміняти в банках та обмінниках

За інформацією Нацбанку, як правило, українці стикаються з проблемами під час обміну доларових банкнот, які мають значні пошкодження, а саме:

  • сильно зношені;
  • мають плями фарб;
  • мають великі розриви;
  • а також купюри, які були випущені раніше 1996 року.

Що робити

Якщо такі банкноти точно не обміняють в обмінниках, можна спробувати завітати в банк. Але ця послуга не з дешевих. За обмін пошкоджених та застарілих іноземних банкнот в банках доведеться сплатити від 5% до 50% комісії, залежно від рівня пошкодження.

У разі, якщо й в банку отримаєте відмову, тоді такі купюри, можна обміняти в НБУ. Але зважайте, що процедура може бути тривалою, адже обміном американської валюти займаються лише іноземні банки.

Тому потрібно від одного до кількох місяців, щоб пошкоджені банкноти відправили за кордон на експертизу та схвалили цю процедуру.

Чи зміниться курс долара до кінця тижня

На думку доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова пояснив, що впродовж цього тижня кардинальних змін на валютному ринку не передбачається.

Зараз на більш-менш стабільні показники курсу долара впливають кілька важливих чинників, а саме:

  • позитиви місії міжнародного валютного фонду;
  • продовження надходження іноземних грошей в Україну;
  • відсутність подій, пов'язаних з активізацією бойових дій на фронті.

Раніше ми розповідали, які пошкоджені купюри з'явилися в банках. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.