Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українка втратила зарплату через кредитку Ощадбанку – в чому причина

Майже всі гроші українці довелося витратити на погашення кредитної заборгованості

Фото: Pexels, Facebook. Колаж: Pro Гроші

Ощадбанк забрав всі гроші клієнтки на покриття боргу

Фото: Pexels, Facebook. Колаж: Pro Гроші

Жителька тимчасово окупованої території України поскаржилася на Ощадбанк: довелося переказати всі кошти з зарплатної карти на кредитну, що погасити борг. Інших джерел надходжень клієнтка не має.

Свою історію вона розповіла на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Українка одним платежем отримала зарплату за 4 місяці, оскільки через простій їй не платили раніше. Але вона має ще кредитний рахунок, яким користувалася, тож за час, коли не було змоги вносити регулярні обов’язкові платежі, виникла заборгованість. Клієнтка вирішила витратити третину надходжень, щоб зменшити суму боргу, але фінансова установа не погодилась з рішенням і забрала всі кошти.

"Ощадбанк вирішив, що я маю забагато грошей, і краще залишуся без них, не маючи змоги годувати себе, дитину і бабусю. Яка, до речі, залишилась без пенсії, оскільки отримувала її у відділенні Укрпошти. Забрали всі надходження на списання боргу. До листопада діяла ставка 2% по кредиту. Ті заощадження, що в мене були, ніяк не могла перекинути, аби погасити заборгованість (немає терміналів, відділень банку)", – пояснила жінка.

За її словами, жодних інших джерел заробітку не має, тож дуже розраховувала на дохід. Але тепер залишилася без змоги до існування, при тому, що живе на окупованій території, де з грошима проблеми у всіх мешканців. У відповідь на скаргу клієнтки Ощадбанк зазначив, що не застосовує штрафні санкції та не нараховує пеню на період воєнного стану, щоб зменшити фінансове навантаження громадянам.

Вносити платіж все одно треба

І хоч представники фінустанови запевняють, що розуміють складну ситуацію, яка виникає у клієнтів, особливо на захоплених територіях, але кредити зобов’язують виплачувати вчасно. Зокрема вносити щомісячний платіж для погашення суми заборгованості. Кредитні канікули діяли до 31 травня поточного року, після чого в українців зникла можливість відстрочувати транзакції.

Як зауважили в Ощадбанку, якщо клієнти мають прострочений борг по кредитці, можна здійснити договірне списання згідно з договором комплексного банківського обслуговування. Або оформити реструктуризацію, тобто відстрочити виплати за основною сумою кредиту і за відсотками. Звісно, другий варіант не підходить для мешканців ТОТ, оскільки потрібно відвідати відділення та написати відповідну заяву зі вказанням обставин, які спричинили негативне фінансове становище.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що клієнти Ощадбанку зіткнулися з картковою проблемою. Також ми повідомляли, що деякі українці втрачають доступ до застосунку Ощад24.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.