Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні збільшили декретні виплати – скільки тепер отримують українки

Розповідаємо, на скільки збільшились виплати по вагітності та пологам, і коли їх починають нараховувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні декретні виплати стали більше

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні підвищили декретні виплати, вони надаються одним платежем на підставі листка непрацездатності, який оформлюється з 30-го тижня вагітності.

Про це повідомляє Фонд соціального страхування України.

Скільки тепер отримують українки після пологів

Розмір декретних виплат збільшився на 4,6 тис. грн порівняно з 2021 роком, тепер сума допомоги від держави становить 49,5 тис. грн. З початку 2022 року більше 80 тис. українок звернулись за такою допомогою. Фонд соціального страхування продовжує фінансування декретних виплат, попри воєнний стан та незмогу деяких роботодавців надати електронні лікарняні листи щодо декретної відпустки.

Розмір виплат визначається шляхом множення суми середньоденної зарплати на число днів декретної відпустки, за правилами вона становить 126 календарних днів. Якщо пологи передчасні або мали місце ускладнення, до відпустки офіційно додається ще 14 календарних днів. ФССУ компенсує 100% втраченої зарплати жінки, незважаючи на її страховий стаж.

Якщо перед настанням страхового випадку стаж становить менше 6 місяців, то виплати нараховують, виходячи з зарплати, яку вже виплатили, та з якої надходять страхові внески. Дата надання фінансової допомоги залежить від того, коли роботодавець надасть працівниці заяву-розрахунок, згідно з лікарняним листом.

Раніше ми розповідали, як оформити пенсійну виплату, не виходячи з дому. Також ми писали, як оформити виплати за поселення ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.