Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям в Польщі відновили деякі виплати: скільки можна отримати

Допомога належить лише українцям, яку прибули до Польщі після 1 жовтня 2022 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати виплати в Польщі від IRC

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міжнародний комітет з порятунку (IRC) в Польщі відновив виплати українським біженцям з 2 березня 2023 року. Заявники можуть претендувати на 710 злотих (5 900 грн), а кожен член сім’ї – на 610 злотих (5 080 грн).

Про це повідомляє видання Visit Ukraine.

Йдеться про матеріальну підтримку людям, яким необхідні кошти на купівлю продуктів харчування, одягу, засобів гігієни тощо. IRC активно працює в Польщі з лютого минулого року, намагаючись задовольнити базові потреби біженців у чужій державі. Донедавна реєстрація на виплати була призупинена, втім з 2 березня заявки знову приймають.

Варто знати про деякі обмеження: кошти не нарахують українцям, які прибули в Польщу до 1 жовтня 2022 року. Тобто термін перебування повинен починатися з тієї дати або пізніше, плюс заявники не мають отримувати іншу фінансову допомогу від благодійних організацій, в тому числі від ООН.

Виплати дорівнюють 710 злотих (5 900 грн) для людини, яка подала звернення, та по 610 злотих (5 080 грн) для кожного члена родини (не більше чотирьох осіб). Гроші надійдуть протягом трьох місяців після надсилання заявки. Зауважимо, відправлення анкети не означає, що вам узгодять виплати. Адже IRC надає перевагу конкретним категоріям біженців, як от:

  • багатодітним сім'ям;
  • багатодітним матерям;
  • особам з інвалідністю;
  • сім'ям із хронічно хворими людьми.

Як подати заявку на допомогу в Польщі

Окрім заповнення анкети, від претендентів очікують певний перелік документів, зокрема документальне підтвердження в’їзду до Польщі, починаючи з 1 жовтня 2022 року, номер PESEL (ідентифікаційний персональний номер громадянина), довідку про поточне місце проживання. Також варто вказати кількість осіб у родині. Втім список не повний, в індивідуальних випадках IRC може запросити іншу інформацію та документи.

Якщо організація схвалить грошове забезпечення, вам надійде повідомлення SMS разом із запрошенням здійснити реєстрацію протягом 10 днів. Ця процедура не виконується дистанційно, українці мають відвідати один з центрів IRC. Проблема у розташуванні та кількості таких об’єктів – вони відкриті лише у Варшаві, Познані та Катовіце.

Нагадаємо, що при виїзді з Польщі більш як на 30 днів українці автоматично втрачають статус UKR (правовий статус іноземця, який гарантує тимчасовий захист), що позбавляє права на грошову допомогу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка країна не виплачує українським біженцям очікувану допомогу. Також ми повідомляли, чи дозволено українцям одружуватися й розлучатися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.