Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила для українців в Польщі: за що та скільки потрібно платити з 1 березня

Для українців, які після 24 лютого 2022 року переїхали до Польщі, діятимуть певні правила

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За що потрібно платити українцям в Польщі з 1 березня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 березня 2023 року українці, які переїхали до Польщі після початку повномасштабної війни, повинні частково оплачувати своє перебування в місцях колективного розміщення.

Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

Скільки потрібно платити

Українці, які перебувають в центрах колективного розміщення понад 120 днів, мають оплачувати половину витрат на проживання і харчування, але не більше ніж 40 злотих (336,74 грн) на день.

Однак, є певні категорії громадян, кого не торкнуться такі зміни. Йдеться про українців, які потрапили в скрутне фінансове становище, а саме:

  • особи з інвалідністю;
  • люди похилого віку (жінки 60 років / чоловіки 65 років);
  • вагітні жінки;
  • люди, які перебувають у складній життєвій ситуації, що не дозволяє їм брати участь у виплатах.

Також українців попередили, що для тих, хто перебуватиме в центрах колективного розміщення понад 180 днів, з 1 травня 2023 року розмір компенсації збільшиться. Він становитиме 75% витрат, але не більше ніж 60 злотих (505,10 грн) на день.

При цьому варто зазначити, що українці можуть безплатно користуватися таким житлом протягом періоду, що не перевищує 120 днів з дати в’їзду на територію Польщі.

Чи можна виїхати з Польщі без втрати статусу тимчасового захисту

У 2023 році, українцям, які переїхали до Польщі, потрібно зареєструватися та отримати номер PESEL UKR. Він дає можливість перебування в країні терміном на 18 місяців з можливістю виїхати з країни на строк до 30 днів.

Тобто, українці з цим документом можуть виїхати за межі Польщі зі збереженням статусу тимчасового захисту, але не більше ніж на 30 днів.

Польща оновила правила в'їзду для українців

Йдеться про українців, які вже отримали статус тимчасового захисту в Польщі та виїхали за межі країні. При повторному поверненні на кордоні потрібно пред'явити електронний документ diia.pl.

Прикордонники перевірятимуть цей документ, навіть якщо українець їде до Польщі на роботу чи з іншою метою, але при цьому користуватиметься захистом. У разі порушення правил перетину кордону, українець в Польщі може втратити статус біженця та усі соціальні виплати.

Раніше ми розповідали, як пенсіонерам отримувати свої виплати в Польщі, якщо вони були нараховані в Україні. Також ми писали, чи зможуть українці отримувати виплати після відновлення статусу UKR в Польщі. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.