Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кияни зможуть компенсувати круглу суму після купівлі генераторів – умови

Під час закупівлі альтернативних джерел електроенергії кияни зможуть повернути до 75% від їхньої вартості

Колаж: Pro Гроші

У Києві можна компенсувати вартість генераторів

Колаж: Pro Гроші

Кияни зможуть компенсувати до 80 тисяч гривень на закупівлю альтернативних джерел енергії для ОСББ і ЖБК.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Олександр Бродський в Facebook.

Так, вже набрало чинності рішення "Про деякі питання підготовки житлового фонду міста Києва до проходження зимового періоду в умовах воєнного стану".

Рішення передбачає підтримку житлових багатоквартирних будинків міста Києва, у яких створено ОСББ, ЖБК, а також приватних управляючих компаній під час закупівлі альтернативних джерел електроенергії.

Зокрема, компенсувати можуть витрати на такі пристрої:

  • бензинові та дизельні генератори;
  • джерела безперебійного живлення;
  • інвертори;
  • сонячні панелі.

Ці альтернативні джерела енергії повинні забезпечувати внутрішньобудинкові системи, такі як індивідуальні теплові пункти, котельні, чергове освітлення, чи підзарядка гаджетів для співвласників.

Як отримати компенсацію

Механізм дуже простий. Спочатку будинок приносить видаткову накладну, витяг з єдиного державного реєстру і подає заяву на ім’я голови РДА.

Далі протягом наступних двох місяців місто відшкодовуватиме 75% вартості такого джерела, але не більше 80 тисяч гривень для одного будинку.

Нагадаємо, нещодавно аналогічна програма почала діяти у Львові. Там міська влада вирішила повертати ОСББ, керуючим компаніям та іншим виконавцям житлових послуг будинків 50% від вартості генераторів.

Міськрада повертає 50% коштів від ціни генератора, але не більше 30 тисяч гривень. Також є вимоги до електрогенератора – його номінальна потужність має бути від 3 кВт.

Правила безпеки при використанні генераторів

  • купувати необхідно лише сертифіковану продукцію і тільки в ліцензованих точках продажу. Уважно дотримуватись інструкцій виробника;
  • генератори та пальне мають використовуватися тільки на відкритому повітрі на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей та гаражів;
  • генератор має бути сухим. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом;
  • перед заправкою має охолонути. Інакше пролите на гарячі деталі двигуна паливо може спалахнути;
  • приміщення з генератором краще обладнати детекторами чадного газу;
  • обов'язково треба придбати вогнегасник і тримати його поряд, на видному і легкодоступному місці.

Раніше ми писали про те, коли припиняться відключення світла в Києві. Також ми пояснювали, як обрати генератор на випадок відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.