Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за зруйноване житло – що відомо про виплати і коли їх чекати

Українцям не обов’язково чекати, коли Росія виплатить репарації, щоб отримати компенсацію за зруйноване житло

Фото: Zelenskiy/Official. Колаж: Pro Гроші

Компенсація українцям за житло, зруйноване російським агресором

Фото: Zelenskiy/Official. Колаж: Pro Гроші

В Україні створили Фонд з ліквідації наслідків збройної агресії Росії, куди будуть надходити кошти від західних партнерів за арештовані та конфісковані російські активи. Звідти громадянам планують компенсувати зруйновану війною нерухомість.

Деталі повідомила очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк в ефірі телеканалу "Рада", передає ТСН.

У цьому Фонді накопичуються кошти, які у подальшому підуть українцям на отримання нового житла чи відбудову пошкодженої оселі. Передбачалося, що відшкодовувати населенню збитки, завдані ракетними ударами РФ, буде країна-агресор, здійснюючи виплати репарацій. Але поки цей час не настав, уряд повинен вирішити, як власними силами компенсувати людям втрати.

Для цього створили Фонд з ліквідації наслідків збройної агресії Росії, який невдовзі почне виконувати функції, заради яких його заснували. За словами Олени Шуляк, завдяки арештованим активам наразі вже з’являються перші гроші на рахунку. До кінця поточного року українці зможуть їх використати за цільовим призначенням.

"Люди, які не мають домівок, бо Росія їх зруйнувала, отримуватимуть цільові кошти у вигляді сертифікатів, які можна буде обміняти на житлові площі. Ми не обмежуватимемо наших громадян – вони будуть вільні самі обирати населений пункт, де буде розташоване житло", – уточнила пані Олена.

Як довести факт пошкодження житла та отримати компенсацію

Процедура здійснюється просто через мобільний додаток "Дія". Авторизованим користувачам потрібно зайти в застосунок (або на сайт) і подати відповідну заяву. Якщо немає можливості подачі онлайн, зверніться у місцеве відділення ЦНАП. Заява потрапить до органів місцевого самоврядування, які створять спеціальні комісії для огляду пошкодженого майна.

За результатами їхньої перевірки складається акт обстеження, а висновок вноситься у Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Громадяни, які внесені у Реєстр, стають у чергу на компенсацію.

"Подати заяву можна незалежно від того, де ви перебуваєте. Це стосується як фізичних осіб, так і юридичних", – зауважив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Зауважимо, що існує можливість отримати грошове забезпечення від держави на відбудову оселі. Люди, будинок/квартира яких пошкоджена, можуть почати ремонт самостійно. Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, держава поверне кошти, витрачені на відновлення. Звісно, також за рахунок Фонду і російських активів, як тільки вони надійдуть.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що уряд спростив видачу паспорта. Також ми повідомляли, що у "Дії" знову оновлення, і розповідали, які можливості зʼявилися у додатку

Більше новин про допомогу українцям під час війни читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.