Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За цькування на роботі платитимуть компенсацію – скільки можна отримати

Україна нарешті врегулювала питання мобінгу на законодавчому рівні

Фото: Shutterstock. Колаж: Pro Гроші

Відповідальність за цькування на роботі лягає на роботодавця

Фото: Shutterstock. Колаж: Pro Гроші

Поняття "мобінгу" Верховна Рада ввела до української нормативної бази ще у серпні поточного року. Тепер за вчинення дій, що характеризують цей термін, стосовно працівника передбачена адміністративна відповідальність.

Деталі розповіла народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Більшість людей знають, що таке булінг, або на основі власного досвіду, або через розповіді своїх дітей/друзів/колег. Цей термін вживають, коли йдеться про будь-які види цькування в освітньому процесі. Слово "мобінг" з’явилося в українському інфопросторі нещодавно: воно характеризує негативні дії керівника або окремих працівників, спрямовані на приниження іншого співробітника.

На жаль, в Україні трапляються випадки, коли люди страждають через періодичні образи, психологічний або економічний тиск, словесні приниження честі та гідності, професійної репутації, особистих якостей тощо – на роботі. При цьому цькування можуть застосовуватися як в обмеженому середовищі, тобто лише на робочому місці у вигляді створення ворожої, напруженої атмосфери, так і з використанням соціальних мереж в якості простору для нападок.

"Це явище фіксується в усьому світі і давно врегульовано у більшості демократичних держав. Нарешті Україна також ухвалила відповідний законопроект: тепер усі громадяни, які перебувають у трудових відносинах, мають розуміти, що вони перебувають під захистом закону", – пояснила Юлія Гришина.

Що передбачає законопроєкт

На засіданні Верховної Ради, яке відбулося 16 листопада, народні депутати ухвалили у другому читанні законопроєкт № 5748, який закріплює заборону вчиняти стосовно працівника дії, описані вище – які підпадають під визначення мобінгу. Керівники повинні моніторити настрої та атмосферу, що склалися у колективі, і при виявлені негативних ознак – негайно вжити заходи, що зможуть виправити ситуацію.

Також роботодавець повинен здійснювати профілактику ризиків і напруги на робочому місці, проводити інформаційні, навчальні та організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу. Адже за рівень фізичного та психічного здоров'я працівників відповідатиме якраз керівник – у законопроекті передбачається адміністративна відповідальність за систематичне застосування різних форм цькування.

Співробітник повинен отримати матеріальне відшкодування, якщо був змушений звільнитися з посади через погані стосунки в колективі. Роботодавець гарантовано має виплатити колишньому працівнику допомогу у розмірі не менше тримісячного середнього заробітку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінили умови працевлаштування, і розповідали, які нові обов'язки в роботодавців. Також ми повідомляли, кого шукають найбільше та які зарплати пропонують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.